Медия без
политическа реклама

Бог иска ГЕРБ да подкрепи промяната?

Докато десните се надяват на колаборация с Бойко Борисов, власт няма да видят

18 Ноем. 2022
Кирил Петков от ПП и Жечо Станков от ГЕРБ едва не се сбиха в НС, но от двете партии говорят за правителство на малцинството.
БГНЕС
Кирил Петков от ПП и Жечо Станков от ГЕРБ едва не се сбиха в НС, но от двете партии говорят за правителство на малцинството.

На 26 ноември 1095 г. папа Урбан II държи пламенна реч в Клермон, с която призовава християните да освободят Ерусалим от неверниците. Мотивът му е един, той е прост и ясен за всички екзалтирани вярващи. Папата казва: “Бог го иска!”, и така започват кръстоносните походи. 
Сега пак е ноември и някакви десни хора неуморно ме убеждават, че Бог иска да има правителство, че ние искаме да има правителство, че аз трябва да искам да има правителство и то не трябва да е какво и да е, а дясно, проевропейско и... о, да - задължително трябва да бъде подкрепено от ГЕРБ. Щото иначе няма начин, математиката не излиза... останалото го знаете.

Разбира се, най-вероятно Господ, който някога беше българин, сега е отвърнал взора си от тукашната зловонна политика, та позоваването на Него не звучи много ок - поради тази причина правилно е да се каже: "Народът го иска!". Всичко друго е реално като кръстоносен поход към Ерусалим.

От изборите насам всички политици - от ГЕРБ, през левите и десните, та чак до черните и генерала, който обича да цитира Кенеди, заговориха как

 

суверенът искал всички да се омешат здраво

 

и да създадат широко подкрепяно правителство, което да ни преведе през зимата и инфлацията - поне докато не се хванем за зелено. Народът просто изгарял от желание някой да вземе в шепите си управлението на тази изстрадала страна, щото тотално му е писнало от ходене на избори. И същият този народ дори заплашвал, че следващият път активността му ще падне още по-ниско. През последната седмица това говорене премина в кресчендо, вече не се трае. 

Всъщност на 2 октомври народът не каза категорично кой да управлява. Напротив, изказа се крайно предпазливо по този въпрос. Ако хората искаха ГЕРБ да управлява, ГЕРБ нямаше да получи 25% от 33% гласували. Ако претенциите на десните да управляват почиваха на някаква електорална любов, ПП нямаше да има 20%, а ДБ нямаше да е шеста политическа сила. 

Единственият смисъл от редовно правителство в момента не е “Бог иска!”, а фактът, че вече твърде дълго управлява извънпарламентарна власт, което е антидемократично отвсякъде, независимо какво пише в конституцията ни. 

 

Напук на всички клетви, вричания и обреди,

 

които правиха покрай изборите, в момента десните обясняват, че Бог им казал да управляват, и то по уникална формула - с подкрепата на ГЕРБ, но без коалиция с ГЕРБ. 

Сега... Да пропуснем факта, че да говориш за някаква формула на колаборация с ГЕРБ означава, че просто не си внимавал в час. Че историята е минала покрай теб като бърз влак край малка гара. Че пробваш за пореден път да напъхаш отвертка в контакта с надеждата, че този път ток там няма. Да търсиш сега подкрепа на ГЕРБ е възможно... ако не си бил в коалиция с ГЕРБ, ако не си бил младши партньор на Меглена Кунева, ако не си танцувал с Корнелия Нинова и ако Бойко вече не е глътнал СДС. Въобще - ако не си бил тук една дузина години. 

Да, но всичко това вече се е случило така или иначе, а

 

ти пак се опитваш да правиш колаборация с Борисов 

 

Че какво му е лошото на това - биха попитали политическите реалисти от първия ред... Лошо няма, има смислово празно пространство. Такова в политиката се получава винаги когато една партия се опитва да стане зависима от друга, по-голяма партия. Да се прикрепи като риба-прилепало. В такъв случай просто плюеш по сурата си, признаваш си, че не те бива вече, и приставаш на голямата партия. С такъв “мъдър” ход двама-трима старейшини си гарантират пост, власт, те ще се почувстват отново високи и значими, както и добре платени, но в същото време върху дясната градина ще бъде поръсен пестицид. Пак. 

Десните словоблудстват, като говорят за “правителство на малцинството“. Такова животно няма как да има днес - правителството ще бъде подкрепянето от партии, които само формално няма да са в коалиция. Но ще бъдат в заговор.

 

Тези партии ще бъдат съучастници

 

Т.е., ако не е станало ясно - десните ще бъдат съучастници на Борисов. Отново.

Няма как да кажеш на Борисов - може да подкрепяш, но не може да участваш. Няма как да му кажеш - все още те мразим, но ти гласувай за нас. Няма как танц с ГЕРБ да бъде наречен "момент за пречистване на ГЕРБ". Няма как Борисов да не си натопи поне малко човката в реформаторското управление, което автоматично би означало край на всякакви приспивни приказки за промяна и статукво.

Такова правителство ще зависи изцяло от благоразположението на Бойко Борисов. Не само че ще бъде съставено с подкрепата на ГЕРБ, но ще е живо до момента, до който Борисов реши. Когато реши, Борисов ще вдигне мега скандал, примерно за корупция, след което

 

ще убие с голямата лопата “правителството на малцинството“

 

и всички заедно ще отидат на избори, на които ГЕРБ ще спечели повече, а десницата пак ще плаче. Докато върви по този път, Борисов може да глътне някоя част от "Демократична България", както преди няколко години глътна СДС и дори не забеляза тази малка хапка.

И, естествено, няма никакво значение дали градската десница ще престане на първия мандат, на втория или на третия - все тая. 

Ама момент, имаме да решаваме изключително много кризи и проблеми, как така..., имаме нужда от политическа стабилност - това каза един от офицерите в политиката. Така казват те - тези, които, за да се случи нещо, ви плашат с кризи и проблеми. Те биха ви заплашили с глад, студ и мизерия, със страх и ужас, ако не приемете идеята им  - и в случая тяхната идея е да плеснем и да се прегърнем с Бойко Борисов.

Цялата тази завера, наречена "правителство на малцинството", в която ГЕРБ подкрепя, но уж не участва, няма как да се случи. И това е най-трагичната част от историята. Изнервеният Кирил Петков краде микрофон, докато гербери му подвикват "лъжец" - пределно ясно е, че такива "партньори" няма как сериозно да правят каквото и да е. Това е! Защо, по дяволите, някой с мозък в главата би говорил за подкрепа от ГЕРБ, при положение че такава не може и не бива да има?