facebook
twitter

Наблюдател

2020: ЕС ще се смали, а политиката му ще се втвърди

Германия трябва да се обърне към Централна и Източна Европа като противовес на Франция
7 181
 Дойче веле
Борис Калноки, роден през 1961 година, е кореспондент в Унгария на вестник „Ди Велт“, но пише също и за други германски издания

През 2020 година ЕС ще се смали, а политиката му ще се втвърди. Британците ще могат окончателно да се сбогуват, което няма да остане без последици за разпределението на силите вътре в общността.

Очертава се бавно сбогуване и с германско-френската ос, смятана за център на властта в ЕС, и завръщане към историческия първообраз на общността. Това включва и формирането на блок от страни от Централна и Източна Европа – този на държавите от Вишеградската четворка и някои други държави от същия регион, които все по-тясно се обвързват с Унгария, Полша, Чехия и Словакия.

Къде е мястото на Германия в ЕС?

Германия трябва да си отговори на въпроса къде е нейното място в Европа. От това нейно решение зависи също така какъв ще бъде ЕС занапред. Често германските политици се държат така, сякаш Германия не е център на властта на Стария континент. Другите страни обаче са много наясно с това. И това е една от причините британците да напускат общността: те усещат германското превъзходство в единния блок и не желаят да се обвързват с подобна структура.

2019-а беше  година на сериозни търкания между Париж и Берлин: тя постави началото на битката за надмощие в един нов, по-континентален ЕС. Също и французите усещат, че политически Германия може да започне да доминира континента още по-силно, откогато и да било след края на Втората световна война. И те се опитват да  попречат на това с рецепти, които познаваме още от времето на Де Гол, Митеран и други предишни френски президенти, чиято цел е да обвържат Германия в такива структури, които ще ѝ отнемат едноличната инициатива, и в които Франция ще заеме колкото се може повече ключови позиции. Такава стъпка беше например призивът на президента Макрон за създаване на общоевропейска армия. Франция – единствената ядрена сила в Западна Европа и единствената страна с ясна воля за военни интервенции в чужбина, би имала водеща роля в такава една армия.

В същото време Германия е изправена пред една нова, стара реалност на изток от себе си: страните от Централна и Източна Европа се преоткриват като съюзници – както е било и по време на Хабсбургската империя. Централното събитие през последните няколко години беше не размяната на удари с Берлин по теми като миграцията, правовата държава и европейската интеграция, а желанието на източноевропейците Германия да ги признае за стратегически партньори. И заедно с тях да се върне към основните принципи на една по-реалистична и по-прагматична политика на интереси и влияние, вместо да ги поучава морално. Тези страни сега се предлагат на Германия, за да ѝ помогнат да разшири властта си в Европа, ако обаче тя им предложи нещо в замяна. 

Какво иска Вишеградската четворка?

Още от 2014/15 година вишеградските страни действат задкулисно в тази посока, а напоследък зачестяват признаците, че в Берлин изглежда започват да обмислят такава възможност. Външният министър Хайко Мас продължава с моралните поучения, но зад тази фасада се крие стремеж към трезва „нова източна политика“. И той се обръща към страните от Вишеградската група. Също и либералите внесоха в Бундестага тази есен подобно искане – за институционализирано, стратегическо сътрудничество с тези държави. И ако тяхното искане няма много изгледи за успех, тъй като либералите все пак са в опозиция, редица политици от партиите в управляващата коалиция сигнализират, че това е абсолютно необходимо, и дават заявка да придвижат въпроса напред в съответните парламентарни комисии.

След като Великобритания напусне ЕС, Германия трябва да се обърне към Централна и Източна Европа – като противовес на Франция, но също и за да обвърже по-тясно вишеградските държави и да държи на дистанция десните движения в Италия и Франция. Най-голямото препятствие по този път обаче е дело на самата Германия: дебатът за правовата държава и наказателните процедури на ЕС по смисъла на член седми от европейските договори срещу Полша и Унгария. Как се прекратяват подобни наказателни процедури? Никой не знае. А никой не се осмелява да прости на „грешниците“ – от страх да не стане мишена за нападки. Но е ясно, че и наказания няма да има, защото за налагането им се изисква пълно единодушие.

Решението може да се окаже замисленият от новата ЕК нов механизъм за контрол на правовата държава, който ще важи за всички страни-членки. Това би бил шанс въпросните наказателни процедури да бъдат прехвърлени към новия механизъм за контрол. А там ще трябва да се пипа много по-внимателно, защото какво можем да кажем например за силно политизирания френски Конституционен съд и неговата независимост, за традициите на корупционно задкулисно политическо договаряне в Австрия или да речем за твърде съмнителните практики за разпределяне на европейските пари в Гърция? Списъкът е дълъг.

2020 може да маркира раждането на един континентален Европейски съюз, чиято политика в много по-голяма степен да носи белезите на прагматизма, отколкото на библейската „Проповед на планината“.

 

Ключови думи:

2020, Германия, Франция, Брекзит
12

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Меркел отказа участие в срещата на Г-7 заради коронавируса

30.05.2020

Обновена

282 4
СЗО спира да тества хидроксихлорохин за лечение на COVID-19

25.05.2020

Обновена

6309 28
Предприемач предлага Франция да продаде "Мона Лиза"

20.05.2020

399 3

Коментари

Invisible

     Късметът ни е такъв, да сме с Германия.

    

 

Cixi 2

Дали е точно късмет или не в исторически план, е предмет на непредубедено изследване. А дали ще е късмет оттук нататък, и сам Господ не знае, но дано да е така. Помогни си сам, ....

Стоф

Много им се иска на някои... 

19namo

При втърдяване- нараства.

nebenebe

Макарончо ще види зор. Па и мириканците. Бе те какво търсят още в Европа? Голям номер им изиграха руснаците с изтеглянето от ГДР.

Supertramp
снимка на Supertramp
Съвършено неадекватно писание на немски надничар. След напускането на Великобритания на ЕС има един основен и неоспорим факт. Единствената европейска страна , център на сила и с геополитическа тежест , която остава в съюза се нарича Франция. Франция е високо суверенна страна която сама взима решенията за себе си. Постоянен член на СС на ООН , ЯДРЕНА СИЛА /!!/ и дефакто колониална империя с присъствие на всички континенти. Германия , в противовес , остава една ОКУПИРАНА страна , с тежко повредена менталност сред населението си и политическата класа - синдром на вечната вина. Опитваща се да го преодолее с изблици на лидерски копнежи /статията/. И когато това се прояви - събужда старите спомени у почти всички европейски народи , защото историята е доказала. Германия не става за лидер ! Германия лидер = слон в сладкарски магазин , щетите са неизбежни , препратките в миналото излишни... Мощта на германската икономика редовно се надценява. Френската икономика например е 70 % от германската , горе долу еднаква на глава от населението... Бъдещото развитие на ЕС в епоха на турболентности и все по-голямо значение на силовите възможности , в съседство на силов играч като Русия , в по-далечен план на суперсилите САЩ и Китай , изисква от Европа точно това , което предлага Макрон - европейска армия , Европа на концентрични окръжности /скорости/. Ще успее ли съюза да се насочи към този модел , гаранция за геополитическото му влияние , или ще вегетира в окупационния германски модел , под опеката на САЩ , трудно е да се предвиди... Впрочем , винаги ме е смайвало германофилството на българите , толкова много навредило на историята ни , осакатило територията ни , а днес - и хранещо актуалната престъпна шайка която управлява ? Това е един от аспектите на националния български мазохизъм.
Buridan
снимка на Buridan

Изцяло съм съгласен с автора , но не съм убеден че Германия може да заеме заслуженото си място като гео-политически играч. Историята неуспоримо доказва, че единственната държава, която може да предостави дееспособна армия е Германия.  За инкономиката - едва ли има нужда от коментар,  социално умерена политика с модерна пенсионна, здравохранителна и образователна система. Германия трябва и ще остане лидер в ЕС, но за да стане световен лидер трябва да се отърве от баничарите отвъд окена и да възроди силна и модерна армия . 

Франция е банкрутирала държва с вечно недоволен populi,  прогресивно обедняване на средната класа обременнена от драконови данъци, работодатели с вериги на ръцете в аспект на контрол на освождаване от неподходяща работна сила и пенсионна  социална система, която се държи на косъм.

В военно отношение - примера с Либия е показателен. 

На Франция не може да се отрече превъзходната здравоохранителна и образователна система, която е на пар с тази на Германия . 

 

 

Justinian2
снимка на Justinian2

единственната държава, която може да предостави дееспособна армия е Германия.

 Може. Ако окупационните сили разрешат... Ама не разрешават.?    Supertramp ?

Buridan
снимка на Buridan

Германия трябва и ще остане лидер в ЕС, но за да стане световен лидер трябва да се отърве от баничарите отвъд окена и да възроди силна и модерна армия . 

Justinian2
снимка на Justinian2

Трябва ! Трябва !! ...? Дайте да дадем , другари... Обаче , политиката е "изкуство на възможното". А не на пожеланията. Германия е окупирана страна и по клаузите ще остане такава до 2045. (100 години) Германия няма право да развива водещи технологии - ракетостроене , космически технологии , ядрени оръжия , дори сами си скопиха ядрената енергетика... Германия НЕ МОЖЕ да води Европа точно поради тези причини. И при нежеланието на ОК да бъде част от европейския проект , единствената геополитически състоятелна страна , която остава в ЕС е наистина Франция. Аз лично мисля че Макрон си хапе г... от яд , че британците напускат ЕС , защото с кралството балансът с Германия беше по-разпределен и флексибелен. Сега той (Макрон) трябва сам да поема лидерството на Съюза , което впрочем и прави.

ЗИП
снимка на ЗИП

За да се започне въобще да се мисли за Германия, като за глобален играч трябва първо да се изритат американците оттам.

 

Докато има 40 000 американски войници в Германия тази държава не се различава мноо мноо от Румъния или България, като глобален фактор !

 

:)

 

Само, че германците са с тотално промити мозъци.  Така, че по-добре да не се абим с некфи футуристични илюзии.

 

Макрон е силния човек, респективно Франция.

 

А ЕС без Великобритания спада осезателно, като военна и икономическа сила.

 

Без Великобритания ЕС вече е около 14,5 трилиона БВП, колкото е и Китай !

 

САЩ засега са 19,5 трилиона. Това по номинал.

 

По паритет Китай отдавна е тотален лидер с 26 трилиона...

Justinian2
снимка на Justinian2

ЗИП ? Американците не могат да бъдат "изритани" ЗИП-е , защото в секретните клаузи по капитулацията от 1945 са предвидени 100 (сто) години окупационен режим. След създаването на ЕС Франция и ОК постепенно се оттеглиха от своите окупационни зони и делегираха окупацията на американците. (смарт ! да не се харчат !) , а на изток бе ГДР и съветската армия. След краха на СССР и обединението на Германия , единствените окупационни сили останаха американците ! Както виждаш в Германия изобщо няма дебат за махане на американската окупация ! И не само че населението е сериозно промито като мислене ; но и елитът е наясно че по договор НЕ МОЖЕ да се изпъдят янките.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×