Медия без
политическа реклама

След 3 месеца "София филм фест" възкръсва в 3 формата

Прожекциите започват на открито с „Паразит“, ще има и онлайн, и в киносалон

По-добре късно: "Паразит" трябваше да бъде показан в зала 1 на НДК дни след като спечели 4 награди "Оскар". Това ще се случи, но три месеца по-късно и на открито.
снимка: Арт фест
По-добре късно: "Паразит" трябваше да бъде показан в зала 1 на НДК дни след като спечели 4 награди "Оскар". Това ще се случи, но три месеца по-късно и на открито.

„София филм фест“ бе сред първите големи събития, отменени заради коронавируса. Той трябваше да събере филми и гости от цял свят в началото на март, но безпрецедентните обстоятелства попречиха на провеждането му за пръв път в неговата 24-годишна история. С отпадането на извънредното положение и ситуация фестивалът възкръсна.

Вече са факт първите инициативи на хората зад него – ретроспективата на финския режисьор Аки Каурисмаки в Дома на киното (която трябваше да предшества и истинския фестивал по график), свързаната с нея изложба „Златната земя на копнежа“ и онлайн програмата „Десетилетие на българското кино“ по Neterra.tv, в която с живи дискусии от сцената на Дома на киното се включват най-добрите и успешни български режисьори.

Това съвсем няма да е всичко: фестивалният директор и мотор Стефан Китанов обяви официално, че фестивалът се „рестартира“. Това ще стане на 25 юни с прожекция на открито на южнокорейския „Паразит“ - едно от дългоочакваните заглавия на 24-ия СФФ, елегантна класова сатира, наградена с четири награди „Оскар“ тази зима.

Той ще бъде показан на най-голямата от откритите сцени, където ще се завърне фестивалът - Платформа на А6 зад НДК, която има стабилен покрив с случай на дъжд, голям екран и всички удобства за пълноценно кинопреживяване. Там ще се прожектират и други заглавия от програмата на феста, чиито заглавия ще станат известни в следващите дни - „Сестра“ на Светла Цоцоркова, немско-българската копродукция „Кръвта на пеликана“, както и „Босият император“ - съвместна продукция на Белгия, Холандия, Хърватия и България с участието на Джералдин Чаплин и Удо Киер.

Още две открити сцени ще посрещнат филмите от СФФ – тази във Военната академия, където малко по-рано ще премине театралният фестивал „София моно“, и съвсем новата открита сцена зад музея „Земята и хората“. Тъкмо тази зад „Земята и хората“ ще посрещне първата софийска прожекция на „Бащата“ - третият филм на Кристина Грозева и Петър Вълчанов, спечелил година по-рано „Кристален глобус“ от Карлови вари.

Тази „лятна“ част от фестивала ще продължи близо месец – до 19 юли, но няма да протече само на открито. 80 филма от селектираните за феста (което включва всички конкурсни програми) ще бъдат показани онлайн чрез международната платформа Festival Scope & Shift 72. Така и журитата в основния, късометражния и балканския конкурс ще могат да ги гледат, без да се налага да пристигат в България физически.

Сред филмите, програмирани за „домашен“ показ, са „Риба, плуваща по гръб“ на Елица Петкова, „Как да имитираш война“ на Рудолф Херцог, „Среднощно“ на Натали Бианкери, „18% сиво“ на Виктор Чучков-син, „Баща“ на Сърдан Голубович, „Медена земя“ на Тамара Котевска и Любомир Стефанов (с две номинации за "Оскар"), „Въпреки мъглата“ на Горан Паскалевич, „Предателят“ на Марко Белокио, „Мартин Идън“ на Пиетро Марчело, „Държавно погребение“ на Сергей Лозница, „Последният час на г-н Кол“ на Дорон Еран, „Младият Ахмед“ на Братя Дарден, „Извинявайте, че не ви намерихме“ на Кен Лоуч, „Физика на тъгата“ на Теодор Ушев и др.

И накрая – кино ще се прожектира все пак и по обичайния начин – на закрито, в салона, стопанисван от „Арт фест“ - Дом на киното, където ще се спазват всички противоепидемични мерки. Там ще бъдат показани „Ялда – нощ за прошка“ с голямата награда от "Сънданс" (и оператор българинът Юлиан Атанасов), “Брус Лий и престъпникът“ на Йост Ванденбрук, “Екзотика“ и „Примамливото отвъдно“ на Атом Егоян, „Шевове“ на Мирослав Терзич и др.

Но това няма да е всичко. След окончателната победа, живот и здраве, над пандемията и световния империализъм ни очаква и „София филм фест ЕСЕН“, който ще се състои в края на септември в киносалоните и ще включва различни филми от тези в програмата на „СФФ ЛЯТО“. За тогава са запазени хитовете „Мъртвите не умират“ на Джим Джармуш, „Фарът“ на Робърт Егърс, „За безкрайността“ на Рон Андершон, „Върба“ на Милчо Манчевски, „Диего Марадона“ на Асиф Кападия, отличеният със „Златна мечка“ от Берлин „Синоними“ на Надав Лапид, юбилейната прожекция на класиката на Фелини „Сладък живот“ и много, много други. Тогава фестивалът се надява да посрещне и някои от режисьорите, потвърдили присъствие за осуетеното му мартенско издание. През есента ще бъдат и редовните провинциални издания в Бургас, Пловдив и Варна.

За всички прожекции от адаптираното издание на фестивала ще важат вече закупените билети в кен (резервация на конкретна прожекция и място е необходима само за Дома на киното), а ще се продават и билети на място. За откритите сцени те ще бъдат по 10-12 лева, за Дом на киното – редовните му цени от 7 и 9 лв., а 8 лева ще струва достъпът до онлайн прожекция.

Точно разписание на прожекциите и всички подробности за филмите и достъпа до тях можете да намерите на https://siff.bg/.

Вижте и забавния официален клип на фестивала и поздрава, който световноизвестният режисьор Вим Вендерс изпрати дни след началото на коронавирусната блокада.

Тъп, скапан вирус гнусен, да гори в ада дано тая микроба!...Агенция: guts & brains DDBРежисьор: Драго Шолев * Drago SholevОператор: Ненад Бороевич * Nenad Bo...

 

Legendary director Wim Wenders, a friend of SIFF, Sofia, Bulgaria and Kita has a personal video message to all of you!#24SofiaIFF
Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата