Медия без
политическа реклама

"Киномания" №36 = 23 нови филма и 10 класики

11 Ноем. 2022
Колин Фарел и Брендан Глийсън в "Баншите от Инишерин".
Киномания
Колин Фарел и Брендан Глийсън в "Баншите от Инишерин".

"Киномания" - едно от дългогодишните удоволствия на софийския киноман (започнала още в края на 80-те, казваше се "Световна кинопанорама" тогава) започва за 36-и път на 17 ноември. Откриването ще е в зала 1 на НДК с филма на Зорница София "Майка". Той бе печално дисквалифициран от надпреварата "Оскар" за най-добър международен филм, но пък спечели голямата награда "Златна роза" за българско кино. 

Сред събитията на "Киномания" е гостуването на Микеле Плачидо. Любимият на българската публика комисар Катани от сериала "Октопод" ще дойде на 19 ноември в зала 1 на НДК, където ще представи новия си филм като режисьор "Сянката на Караваджо". Селекционерът на програмата Владимир Трифонов подчерта, че гостуването на Плачидо се е случило с неколкомесечно планиране и благодарение на Красимир Иванов, който е кастинг актьор в Италия. "Сега пъзелът ни се подреди и Микеле Плачидо ще дойде да представи "Сянката на Караваджо". Това ще е и първата прожекция извън Италия", допълни той. Трифонов се похвали и с българската премиера на "Семейство Фейбълман" - новият биографичен филм на Стивън Спилбърг.

Най-важното европейско заглавие е безспорно "Идиотският тръгълник" (идиотски превод на оригиналното "Триъгълник на тъгата", който дължим на дистрибуторите A+ филмс). Филмът на Рубен Остлунд му спечели втора "Златна палма" - след "Квадратът" преди 5 години, - а е и главен фаворит на Европейската филмова академия, чиито номинации бяха обявени във вторник.

"Баншите от Инишерин" е новият опус на режисьора и драматург Мартин Макдона ("Три билборда извън града", "В Брюж"), а в програмата е и "Опрощение" - филм на по-големия му брат Джон Майкъл Макдона. Традиционният за "Киномания" Фестивал на френския филм включва седем заглавия с най-големите звезди на френското кино - Марион Котияр, Леа Сейду, Изабел Аджани, Жерар Депардийо, Шарлот Гензбур, Еманюел Беар. Дейвид Боуи, Ленард Коен и Сезария Евора са героите на трите музикални филма в афиша. В рубриката "Класически удоволствия" са намерили място шедьоври на Бунюел, Трюфо, Годар, Пазолини, Джон Хюстън, Еторе Скола. 

Билетите са по 12 лева, 10 за ученици, студенти и пенсионери, а по традиция освен в двете кинозали на НДК прожекции ще има и в "Одеон", Дом на киното, "Влайкова", G-8, Френски институт. Фестивалът ще има и мини онлайн издание - 15 филма ще бъдат достъпни от всяка точка на България, като подробностите ще бъдат обявени допълнително. "Киномания" продължава до 4 декември.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата