Медия без
политическа реклама

СЕМ изслуша двама от кандидатите за титулярен шеф на БНР

Новият генерален директор на общественото радио трябва да стане известен в сряда

25 Окт. 2021Обновена
Временният шеф на БНР Милен Митев участва в конкурса на СЕМ за титуляр на поста.
Временният шеф на БНР Милен Митев участва в конкурса на СЕМ за титуляр на поста.

Ако бъда избран за генерален директор на БНР, ще работя за пренасяне на съдържанието на радиото в дигитална среда. Това бе едно от основните обещания на първия кандидат за нов шеф на БНР- временно изпълняващият длъжността Милен Митев, който днес проведе събеседване с членовете на Съвета за електронни медии. „Следващите няколко години са ключови за изпълнението на тази задача. Тя изисква да променим нагласите си какво е радио, да сме отворени към нови формати и да не се страхуваме да експериметираме“, поясни той.

За постигането на поставената цел следва да се поставят няколко приоритета, съобщи още Митев. Съдържанието е всичко и неговата достъпност трябва да се подобрява. Тук става дума за 2 групи мерки – програмни, които да повишат атрактивността на предаванията, и технологични – използването на нови средства за достигане и комуникация с аудиторията. Следващият приоритет ще бъде единното планиране и управление на съдържанието на медийните услуги на БНР и особено работа за утвърждаването на радиото като основен източник на информация в интернет.

По отношение на програмите в БНР в момента се забелязва известна липса на координация, каза още Митев. "БНР създава 2 национални и 9 регионални програми, разполага с мрежа от кореспонденти и стрингери в страната и чужбина. Тези ресурси не се използват достатъчно ефективно и не поддържат добра комуникация помежду си", посочи той. 

При успех на Митев на конкурса в бъдеще важните програмни решения в БНР ще се взимат от програмен съвет. "Това ще гарантира баланса между запазване идентичността на всяка програма и синхрона на работа в радиото. Във всички програми ще бъдат обособени журналистически екипи, които да се занимават със създаването на новини и актуална информация, както и на екипи за проверка на достоверността на фактите. Втората дейност ще започне със специализиран екип за проверка на достоверността на фактите, свързани с Covid пандемията", обеща още временно изпълняващият дейността директор. 

Друг акцент в концепцията на Митев е изработването на нов модел на финансирането на БНР, който да се обвърже с обществената мисия на медията, а не със сегашния начин според "час програма“. „Националното радио извършва много други дейности, които не са линейни програми. Необходимо е да започнем от подробно разписване на обществената му мисия. Обществото да каже ясно какво иска от националната си медия и на базата на това да бъдат оценени разходите за изпълнението на обществената мисия и това да бъде начинът за формиране на финансирането, защото всеки друг случай ще води до риск от недофинансиране на дейностите“, заяви Митев.

Вторият кандидат за директорския стол на БНР- Митко Димитров, раздели акцентите в управленската си концепция според основните програми на обществената медия. Димитров е бивш директор на „Радио София“. „В програма „Хоризонт“ през последната година стартираха две нови публицистични предавания в съботно-неделния блок (Димитров вероятно говори за рубриката „Политическо Некоректно“, която се излъчва в събота и неделя с различни водещи – Петър Волгин и Силвия Великова – б.р.) – коментира той. - Те привлякоха интерес и техният редакционен подход трябва да бъде запазен, но с ясното правило за спазване на плурализма на мнението във всяко едно от тях. В програмата ще се търси по-голяма динамика чрез по-балансираното съотношение говор към музика. Добро решение бе централният осведомителен бюлетин да се излъчва отново в 18 часа (за известно време той бе в 19 часа). Може да се обмисли идеята след него най-значимите теми да се допълнят с коментари или по-подробна репортажна картина.  Бих работил за възстановяване на интегрираните предавания между националните и регионалните програми. Смятам за необходимо да се разшири присъствието на тематични предавания за здравеопазване и социална политика, сигурността и отбраната на страната. Преценявам като непродуктивно и неубедително увеличеното присъствие на новинарските емисии на „Хоризонт“ в програмата на регионалните центрове. Подобен подход разбива програмните схеми и намалява делът на регионалните новини“.

За „Христо Ботев“ Димитров заяви, че ако стане генерален директор на БНР, ще подкрепя линията на засилена извънстудийна дейност и на културните салони. „Програмата трябва да разширява и продуцентските си функции, за да налага позициите си на национален лидер в областта на културата и изкуството. Привличане на повече авторитетни личности в „Христо Ботев“ би допринесло не само за  качеството на съдържанието, но и за доверието на творческите среди към БНР", посочи още Димитров. Той добави, че ако бъде избран за директор на радиото, ще създаде голям фестивал за българска музика, чиято цел ще е да се превърне в емблема на обществената медия. 

Утре пък е денят за среща с третия и последен кандидат – Иво Тодоров, който също е дългогогодишен кадър на медията. Документи за участие в конкурса подадоха петима кандидати, но двама от тях – Жени Гаджалова и Светослав Костов, не бяха допуснати от СЕМ до третия етап на обявената процедура – изслушване. До обявяването на нов конкурс за генерален директор на БНР се стигна след оставката на Андон Балтаков на 2 август. Тя беше приета на 4 август от СЕМ, а Милен Митев беше избран за временно изпълняващ длъжността. По закон в тримесечен срок след това се провежда нов конкурс.

Съгласно приетата от медийния регулатор процедура, след като минат изслушванията на участниците в надпреварата, в сряда (27 октомври) СЕМ ще определи с решение кандидата, избран за генерален директор на БНР.  Ако никой от кандидатите не получи най-малко три гласа, един час по-късно се насрочва второ заседание. В случай, че и на него не бъде избран генерален директор, отново час по-късно се насрочва ново заседание. Ако и на третото поредно заседание не бъде избран генерален директор, процедурата се прекратява.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

СЕМ, БНР, конкурс

Още по темата