Медия без
политическа реклама

Работещи в БНР блокираха кръстовище за по-високи заплати

17 Май 2023
Работещите в БНР блокираха за кратко едно от централните кръстовища в София.
Работещите в БНР блокираха за кратко едно от централните кръстовища в София.

Крайно неравномерното финансиране в бюджетната сфера изкара поредна гилдия на протест - този път работещите в БНР. Те блокираха за кратко кръстовището на бул. "Драган Цанков" и бул. "Евлоги и Христо Георгиеви". Акцията е организирана от КНСБ, съвместно със структурите на КТ "Подкрепа" и Съюза на българските журналисти в радиото. Тя е поредна в държавната администрация - по-рано за пръв път от години стачкуваха и служителите на външното министерство.

"Необходими са 10 млн. лева повече в бюджета на БНР," каза генералният директор на медията Милен Митев, който се включи в протеста. По думите му 7 млн. от увеличението ще се изполват за увеличение на заплатите. Другите средства ще бъдат за обновяване на техниката и други капиталови разходи, каза още той, цитиран от БТА. По-рано днес протестиращи казаха, че немалко от работещите в общественото радио имат основни заплати между 1000 и 1400 лв. - наполовина на средната заплата в София.

 "От една страна, съжалявам, че се стига до ситуация, в която журналисти, музиканти и въобще работещи в радиото са взели решение да излязат на протест, защото това показва дълбочината на проблемите с нашето финансиране. От друга страна, трябва да отбележа, че в рамките на един много дълъг период от време финансирането на БНР е изоставало от инфлационните процеси, което прави работата все по-трудна. В заплатите може би това се вижда най-много, тъй като това се отразява на джоба на всеки един от нас. Надявам се опитът на колегите гласът им да бъде публично чут да допринесе за стартиране на този разговор, тъй като вярвам, че всичко, което правим, е наистина в полза на обществото и всеки лев, инвестиран в БНР, се възвръща на цялото българско общество", отбеляза още Митев. Изоставането е и в много други аспекти, допълни той.

Работещите настояват за не по-малко от 25% увеличение на заплатите. "Недопустимо е такива работещи хора, в такава престижна организация да получават заплати от 880 лв., на немалък процент 1000 лв. просто е мираж", посочи Елица Доцева, синдикален председател към НСБ в БНР.

В последните години БТА и БНТ се оформиха като любимци на бюджета. За последно в края на 2022 г. действащото отпусна на ръководството на телеграфната агенция допълнителни 3 млн. лв. към бюджета си за 2022 г., с които да закупи служебни електромобили, хибридни автомобили и микробуси. "С разширяването на автопарка ще бъде предоставена възможност на кореспондентите на БТА да бъдат своевременно на мястото на събитията и да отразяват важните за обществеността теми и въпроси“, се казваше в прессъобщението на МС. На същото заседание кабинетът одобри и допълнителен трансфер за БНТ от 2 млн. лв., който трябва да послужи за технологично надграждане, "целящо да повиши нивото на защита на информационната и комуникационната инфраструктура на обществената медия". Държавата редовно покрива с допълнителни инжекции и разходите на ръководената от Емил Кошлуков телевизия за ефирно разпространение, като в края на 2021 г. на БНТ бяха дадени 20 млн. за покриване на просрочени задължения.  

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

БНР, Милен Митев, БТА, БНТ

Още по темата