Quantcast

Медия без
политическа реклама

Половината американци не вярват на националните медии

Според тях новинарите имат за цел да подвеждат със своите информации

16 Февр. 2023

Половината от американците смятат, че националните новинарски медии имат за цел да подвеждат, дезинформират или убеждават обществеността да приеме определена гледна точка чрез своите репортажи.

Огласеното от "Галъп" и фондация "Найт"( Knight Foundation) проучване надхвърля резултатите от други подобни, които показват ниско ниво на доверие в медиите. Запитани дали са съгласни с твърдението, че националните новинарски медии нямат намерение да заблуждават, 50% отговарят с не. Съгласни са само 25% от запитаните.

По подобен начин 52% не смятат, че разпространителите на национални новини „се грижат за интересите на своите читатели, зрители и слушатели“. А 23% от анкетираните смятат, че журналистите действат в интерес на обществото.

"Това беше поразително за нас - коментира Сара Фиорони, консултант на "Галъп". - Резултатите показаха дълбочина на недоверието и лошите чувства, които надхвърлят основите и процесите на журналистиката".

"Американците сякаш не смятат, че националните новинарски организации се интересуват от цялостното въздействие на техните репортажи върху обществото'', твърди Джон Сандс, старши директор за медиите и демокрацията на "Найт“.

Малка утеха е, че американците все пак имат по-голямо доверие в местните новини.

Информационното претоварване води до това 61 % да смятат, че множеството възможности за бързо стигане до информация затрудняват информирането, докато 37 % твърдят, че го правят по-лесно.

Като цяло 55% от анкетираните са заявили, че в отразяването на събитията има голяма политическа пристрастност, в сравнение с 45% през 2017 г.

Ключови думи:

медии, проучване

Още по темата