Медия без
политическа реклама

Кандидат за шеф на БНР: Да покажем на младите, че съществуваме

СЕМ проведе събеседване с последния от тримата претенденти за директорския стол в общественото радио

26 Окт. 2021
Иво Тодоров е бивш програмен директор на БНР и бивш водещ на сутрешния блок по програма "Христо Ботев".
Иво Тодоров е бивш програмен директор на БНР и бивш водещ на сутрешния блок по програма "Христо Ботев".

Привличане на младежка аудитория чрез специални мобилни приложения и обмен на информация между регионалните и националните програми - това е един от основните акценти в концепцията на Иво Тодоров за нов генерален директор на БНР. Тя е под мотото „Продължаваме напред“. Днес последният от тримата претенденти за поста в общественото радио проведе събеседване с членовете на Съвета за електронни медии. Вчера минаха изслушванията на другите двама кандидати - Милен Митев и Митко Димитров. Изборът на новия генерален директор на БНР ще бъде направен от СЕМ утре. 

„Младите хора живеят с телефоните си. Трябва да намерим начин тези млади хора да разберат, че съществуваме. Те слушат радио, но трябва да разберат, че програмите на БНР са интересни за тях. Тук според мен има голям ресурс в областта на детските и младежките програми, на архива, който БНР притежава. През последните години си мисля за възможностите за създаване на специални апликации за деца. В детските градини трябва да могат да чуят приказка, прочетена от известен наш автор. Учениците в началните класове трябва да могат да чуят автора, за който те учат в момента в часовете по български език и литература“, коментира той. Според Тодоров грешка в управлението на общественото радио е, че то не създава обществени каузи, както и че не подкрепя такива.

В съвременните медии вече се наблюдава сериозно преплитане на формите, от което БНР също трябва да се възползва, отбелязва Тодоров. Според него емблематичното предаване "Неделя 150" трябва да получи нов облик, по-близък до телевизионния, като се излъчва на сайта на медията. Целта е „Неделя 150“ да се превърне в аудиотелевизионна конкуренция на "Панорама",тъй като студиата на БНР го позволяват.

"През годините съм си мислел защо е необходимо например, когато дойде Райна Кабаиванска или Мария Бакалова в София, шест програми да правят интервюта с тях. Според мен може да се създаде един информационен хъб на БНР, където след предварителна координация и стиковане, получаване на въпроси от всички, които се интересуват, един човек взема това интервю, поставя го в този хъб и всяка програма го използва в съответствие с нейните необходимости“, предлага още Тодоров. 

РЕГЛАМЕНТ

Съгласно приетата от СЕМ процедура, след като минат изслушванията на участниците в надпреварата, в сряда СЕМ ще определи с решение кандидата, избран за генерален директор на БНР.  Ако никой от кандидатите не получи най-малко три гласа, един час по-късно се насрочва второ заседание. В случай, че и на него не бъде избран генерален директор, отново час по-късно се насрочва ново заседание. Ако и на третото поредно заседание не бъде избран генерален директор, процедурата се прекратява.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

БНР, СЕМ, конкурс, Иво Тодоров

Още по темата