Медия без
политическа реклама

Камен Алипиев окончателно осъди БНТ за уволнението си

Кедъра веднага разтрогна договора си по взаимно съгласие и напусна телевизията

05 Дек. 2023
След уволнението си от БНТ Камен Алипиев-Кедъра се преориентира от телевизионната към радио журналистката и през последните години води свое предаване в БНР - неделното "Спортна среща" по радио "София".
facebook
След уволнението си от БНТ Камен Алипиев-Кедъра се преориентира от телевизионната към радио журналистката и през последните години води свое предаване в БНР - неделното "Спортна среща" по радио "София".

Спортният журналист Камен Алипиев-Кедъра е осъдил окончателно БНТ заради уволнението си, съобщи Euractiv след проверка в деловодството на Върховния касационен съд. Висшата инстанция е сложила точка на казуса, отказвайки да разгледа жалбата на държавната телевизия. Така в сила остава решението на Софийския градски съд, който потвърждава решението на Софийския районен съд. На практика съдът признава, че замаскирано като законно, уволнението всъщност не е принципно, а е лично отношение към Алипиев.

"Това дело продължи близо четири години - коментира пред "Сега" Кедъра. - През август излезе решението на ВКС, че трябва да бъда възстановен на работа, след като БНТ обжалва и първата, и втората инстанция. Мина още малко време, тъй като трябваше да се върне в първата инстанция. Аз имах срок до началото на октомври да се явя на работа - отидох и веднага излязох в неплатен отпуск. Но мен не ме вълнува да си играем на отпуски и оставане. Затова малко преди да ми изтече неплатеният отпуск, им предложих да разтрогнем договора по взаимно съгласие. Те се съгласиха и от днес на практика аз съм обратно на свобода."

Алипиев беше уволнен през август 2019 г., малко след като Емил Кошлуков стана генерален директор на обществената телевизия. Формалният повод за уволнението на журналиста беше, че е завършил висшето си образование само семестриално и няма нужната квалификация да заема длъжността. Де факто обаче махането на Алипиев се свързва и с неговия протест срещу избора на Кошлуков и с твърденията му, че той е свързан с Делян Пеевски.

На 23 декември 2020 г. районният съд разгледа исковете на Алипиев срещу БНТ. Уволнението му като "изпълнителен продуцент" в дирекция "Информация", продуцентски център "Спорт" в БНТ е признато за незаконно и е отменено. Районният съд нареди още Алипиев да бъде възстановен на заеманата длъжност, а БНТ да му плати 5512 лв. обезщетение за оставане без работа поради незаконното уволнение за периода от 25 ноември 2019 г. до 10 март 2020 г.

"За мен беше много трудно решението въобще да съдя БНТ. Защото в крайна сметка аз ако съм някой на този свят, го дължа на БНТ. И на семейството си, разбира се, което пак е свързано с БНТ. Но тъй като цялата история беше изключително обидна, се запънах и влязох в това дело. Не за да печеля от него, а просто за да имам някакво морално удовлетворение. В интерес на истината, когато разбрах от моите адвокати за решението през август, дори не успях да се зарадвам. Не се радвам и сега, просто трябваше да го направя", добави той пред "Сега".

Алипиев е назначен на длъжността си през юли 2011 г., а година по-късно договорът му става безсрочен. Според длъжностната му характеристика условие за заемане на длъжността било завършено висше образование и придобита образователно-квалификационна степен "бакалавър". Към момента на сключването на договора и допълнителното споразумение Алипиев не отговаря на условията и е представил само диплома за завършено средно образование от 1984 г.

Със заповед на Кошлуков от 1 август 2019 г. с цел "оптимизация на организацията на дейността в структурата и длъжностното щатно разписание на БНТ" била закрита дирекция "Информация" към продуцентски център "Спорт" с 18 щатни бройки от длъжности, в това число и три щатни бройки от длъжността "изпълнителен директор", и била открита нова дирекция "Спорт" със същия щат. Новата длъжностна характеристика за "изпълнителен директор" в дирекция "Спорт" е идентична с тази на Алипиев и той фактически изпълнявал посочените дейности.

Съдът в крайна сметка приема, че БНТ е допуснала злоупотреба с права и е накърнила правата на Алипиев.

"Не желая да казвам нищо лошо за никого - подчерта Кедъра. - Коментарът ми, свързан с г-н Кошлуков, е, че съм му благодарен, защото само така успях да се сдобия с две дипломи в рамките на една календарна година. Това негово решение ме амбицира, защото беше важно да се разбере, че аз не съм измамник, който е минавал под радарите и е стоял на позиция, която не заслужава. Напротив, заслужил съм я с работата си през всичките тези години. И съм си вършил работата както винаги - с огромна любов и отговорност. Защото БНТ е и продължава да бъде моят дом, независимо от всичко, което става там."

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Камен Алипиев, БНТ

Още по темата