Медия без
политическа реклама

Във влака на Ким Чен Ун се сервират омари и скъпо шампанско

Луксът във вагоните на севернокорейския лидер рязко контрастират с бедността в страната

БГНЕС
Ким Чен Ун пристига в Ханой, Виетнам.

Информацията, че лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун може скоро да посети Русия, за да се срещне с Владимир Путин, насочи вниманието към традиционния метод за придвижване на дълги разстояния на севернокорейските лидери: луксозни бронирани влакове, които отдавна са част от традициите на династията.

Ако пътуването се осъществи, то ще е първото задгранично посещение на Ким Чен Ун от началото на ковид пандемията. За срещата между севернокорейския лидер и Путин стана ясно от думите на официален представител на САЩ. Смята се, че Путин и Ким Чен Ун ще обсъдят севернокорейските продажби на оръжие за попълване на руските резерви, изтощени от войната в Украйна. Новината идва в момент, когато интересите на двамата лидери се изравняват пред лицето на задълбочаващи се конфронтации със САЩ.

Според доклади на американското разузнаване двамата лидери ще се срещнат в източния град Владивосток -  мястото на първата им среща от април 2019 г. Путин би трябвало да пристигне в града за годишния Източен икономически форум, който ще се проведе от неделя до сряда.

Дали Ким може отново да повтори 20-часовото пътуване до Владивосток се оказа в центъра на вниманието на медиите заради луксозения влак, с който ще се придвижи и който е в рязък контраст с ужасяващата бедност на ежедневния живот на повечето севернокорейци.

Бащата на Ким-младши, Ким Чен Ир, известен с неприязънта си към самолетите, осъществи около дузина пътувания в чужбина по време на 17-годишното си управление - почти всички до Китай и всички с влак. Държавните медии на Северна Корея съобщиха, че Ким-старши е починал от сърдечен удар по време на пътуване с влак през 2011 г.

Според разказ, публикуван през 2002 г. от Константин Пуликовски, руски служител, придружавал Ким Чен Ир на триседмично пътуване до Москва, в луксозния влак е имало каси със скъпо френско вино, а пътниците са се наслаждавали на пресни омари и барбекю.

Най-важната характеристика на влака на севернокорейската управляваща династия обаче е сигурността. Според доклади на южнокорейски медии, Северна Корея разполага с общо 90 специални вагона, а по време на пътуванията се движат три влака - преден влак за проверка на релсите, влакът с лидера и неговия антураж и трети за всички останали. Смята се, че влакът е оборудван с конферентни зали, облицовани с тъмно дърво, както и множество спални. Има сателитни телефони, телевизори с плосък екран и около 100 агенти по сигурността, които сканират маршрутите и предстоящите станции за бомби и други заплахи. Що се отнася до вагон-ресторанта, главните готвачи са на повикване, за да приготвят руска, китайска, корейска, японска или френска кухня. Някогашният лидер на Северна Корея Ким Чен Ир е бил известен със своята придирчивост по време на дългите пътувания с влак.  "Ню Йорк Таймс" пише, че диетата на сегашния лидер клони към швейцарско сирене, шампанско Cristal и коняк Hennessy. За да подобрят пътуването, група изпълнителки, известни като "красиви дами-диригенти", често изпълнявали корейски и руски песни на Ким-старши.

В знак на огромното значение на влаковете за севернокорейската управлаваща династия макет в реален размер на един от вагоните е изложен за постоянно в мавзолея в покрайнините на Пхенян, където са балсамираните тела на Ким Чен Ир и неговият баща, основателят на династията Ким Ил Сун.

Ким Чен Ун, който е на 39 години, е използвал бронирания влак на семейството си за предишни срещи с Путин, китайския президент Си Цзинпин и бившия президент на САЩ Доналд Тръмп през 2018 и 2019 г. За разлика от баща си обаче Ким Чен Ун все пак лети и със самолет, особено в годините, когато е учил в Швейцария.

Официалният самолет на Ким е преработена версия на съветския ИЛ-62. Северна Корея го нарича "Голям ястреб -1", кръстен на нациналния символ на страната. Южнокорейските медии твърдят че самолетът може да превозва около 200 души, а максималният му обхват е около 9200 км.

Путин, от своя страна, сега предпочита да избягва самолети и също пътува със специален луксозен брониран влак след решението си да нахлуе в Украйна в началото на 2022 г., твърди Глеб Каракулов, дезертьор от тайната елитна служба за сигурност на руския президент.

Предишната среща на Ким с Путин изискваше еднодневно пътуване, което започна в севернокорейската столица Пхенян и премина през остарелите железопътни линии на страната по източното крайбрежие. Някои анализатори са скептични, че срещата между Ким и Путин ще се състои в кулоарите на Източния икономически форум, тъй като севернокорейският лидер и предшествениците му винаги са предпочитали отделни срещи на върха, когато осъществяват редките си пътувания в чужбина. 

Ким Чен Ун пътува до Китай общо четири пъти от 2018 г. до 2019 г., за да се срещне със Си Цзинпин – два пъти с влак и два пъти с частния си самолет. През юни 2018 г. той взе назаем китайски самолет, за да се срещне с Тръмп в Сингапур, защото  тогава самолетът му беше счетен за заплаха за сигурността. За среща с Тръмп в Ханой, Виетнам, Ким пътува два дни и половина с влак.

Откакто затвори границите на страната си в началото на 2020 г., за да се предпази от ковид пандемията, Ким не се е срещал с чуждестранен лидер. Евентуалното второ пътуване на Ким до Русия може да сигнализира за рестартиране на дипломацията на страната и да бъде последвано от пътуване до Китай за среща с президента Си Цзинпин, каза Ян Му-джин, президент на Университета за севернокорейски изследвания в Южна Корея.

Още по темата