Quantcast

Медия без
политическа реклама

Габровската мечка бе изведена в Балкана

19 Май 2023
Мечката не се страхува от хора, което показва, че ще опита нов контакт

Мечката, появила се в крайните квартали на Габрово и на главния път за Севлиево, е преместена в естествената ѝ среда. Това съобщават на сайта си WWF България, съобщи БТА. 

Животното е заловено от екипа на WWF България, съвместно със служители на дирекция „Национален парк Централен Балкан“, Владимир Тодоров, част от екипа на „Мечешки истории“ и Живко Жеков от Ловно – рибарското дружество „Чардафон“, посочват специалистите. Чрез съвместните им действия е осигурено както спокойствие на жителите на Габрово, така и на животното. По време на акцията на мечката е поставен GPS нашийник за наблюдение и проследяване на нейните движения и адаптация в новата среда. 

От съображения за сигурност точното място на освобождаване не се посочва, допълват специалистите, но животното е пуснато на отдалечено място в Балкана, за да устрои своя територия и да живее спокойно и свободно. 

БТА припомня, че от няколко седмици мечката бе забелязвана многократно в жилищни територии, крайни квартали, бензиностанции и главни пътни артерии. По данни на пресцентъра на Областната дирекция на МВР са подадени множество сигнали за посещение на дивото животно в крайградски дворове в търсене на храна. 

По данни на специалистите от WWF България от видяното в клиповете, публикувани в интернет, поведението на мечката демонстрира липсата на страх от присъствието на хора. Такова поведение според тях е рисково и предполага конфликти в бъдеще. 

Кметът на Габрово Таня Христова потърси за съдействие и служебния министър на околната среда и водите Росица Карамфилова и призова за мерки за извеждане на мечката от територията на града. 

Ключови думи:

мечка, Габрово

Още по темата