Медия без
политическа реклама

Габровската мечка бе изведена в Балкана

19 Май 2023
Мечката не се страхува от хора, което показва, че ще опита нов контакт
Мечката не се страхува от хора, което показва, че ще опита нов контакт

Мечката, появила се в крайните квартали на Габрово и на главния път за Севлиево, е преместена в естествената ѝ среда. Това съобщават на сайта си WWF България, съобщи БТА. 

Животното е заловено от екипа на WWF България, съвместно със служители на дирекция „Национален парк Централен Балкан“, Владимир Тодоров, част от екипа на „Мечешки истории“ и Живко Жеков от Ловно – рибарското дружество „Чардафон“, посочват специалистите. Чрез съвместните им действия е осигурено както спокойствие на жителите на Габрово, така и на животното. По време на акцията на мечката е поставен GPS нашийник за наблюдение и проследяване на нейните движения и адаптация в новата среда. 

От съображения за сигурност точното място на освобождаване не се посочва, допълват специалистите, но животното е пуснато на отдалечено място в Балкана, за да устрои своя територия и да живее спокойно и свободно. 

БТА припомня, че от няколко седмици мечката бе забелязвана многократно в жилищни територии, крайни квартали, бензиностанции и главни пътни артерии. По данни на пресцентъра на Областната дирекция на МВР са подадени множество сигнали за посещение на дивото животно в крайградски дворове в търсене на храна. 

По данни на специалистите от WWF България от видяното в клиповете, публикувани в интернет, поведението на мечката демонстрира липсата на страх от присъствието на хора. Такова поведение според тях е рисково и предполага конфликти в бъдеще. 

Кметът на Габрово Таня Христова потърси за съдействие и служебния министър на околната среда и водите Росица Карамфилова и призова за мерки за извеждане на мечката от територията на града. 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

мечка, Габрово

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?