Медия без
политическа реклама

Албания разчита на ChatGPT, за да пести от преводачи и адвокати

Премиерът Еди Рама вече е започнал работа с Мира Мурати - създателската на системата с изкуствен интелект

04 Яну. 2024
Pixabay

Желанието на албанския премиер Еди Рама правителството да приведе законите на страната в съответствие с тези на ЕС с помощта на ChatGPТ,  така че да избегне разходите за преводачи и адвокати, предизвика скептичен отговор от някои експерти, пише онлайн изданието Balkan Insight.

В момента няма закони, които регулират използването на изкуствен интелект в страната, нито има национална стратегия за това. Албания обаче смята да използва ''модел, който е международно регулиран'', както и да преразгледа мерките относно етичното и отговорно използване на изкуствен интелект. ''Моделът използва само публични данни, за да извърши необходимото извличане на информация'', се казва в позиция на правителството до Балканската мрежа за разследващи репортажи (BIRN). ''По отношение на отчетността, ние подчертаваме, че изкуственият интелект е помощен инструмент за експертите, а не техен заместител'', се добавя в позицията.

Но някои се съмняват, че планираното използване на изкуствения интелект ще постигне много.

Когато Рама представи инициативата по-рано през декември, той заяви, че след разговор с Мира Мурати —  албанката, ръководила работата по ChatGPT —  е осъзнал, че платформата може да се използва за привеждане на законите на страната в съответствие с тези на ЕС. ''Попитах дали е възможно, вместо да наемем армия от преводачи, батальон от адвокати и да похарчим кой знае колко десетки милиона евро, да направим каквото е нужно чрез Chat GPT'', казва Рама. И допълва, че съвместната работа с Мира Мурати вече е започнала.

Медлир Мема, ръководител на програмата за изкуствен интелект и глобално управление в Института за глобално управление в Брюксел и професор по международни отношения в Съединените щати, казва пред BIRN, че ''що се отнася до данни, е невъзможно OpenAI да върши работата си, без да има достъп до държавни данни, включително законите на Албания, но и тези за частни лица. Когато става дума за поверителни данни, е трудно да ги отделим от толкова сложен процес като завършването на главите за членство в ЕС'', казва Мема пред BIRN.

Експертът по киберсигурност Орнела Солаку твърди, че безразборното използване на изкуствен интелект поражда етични опасения, свързани с неприкосновеността на личния живот, прозрачността и потенциала за нежелани последствия. Тя подчертава, че човешкият опит остава ключов в процеса. ''Прекаленото оповаване на изкуствения интелект може да насърчи фалшиво чувство за сигурност. Човешкият опит и надзор остават от съществено значение за валидиране и тълкуване на резултатите от алгоритмите'', казва тя.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата