Quantcast

Медия без
политическа реклама

ЦИК прехвърли топката за видеонаблюдението на правителството

Все още не е обсъждана промяна в преброяването на машинния и хартиения вот

23 Февр. 2023
Илияна Димитрова
Говорителят на ЦИК Росица Матева

ЦИК все още няма яснота по отношение на осигуряването на видеонаблюдението в изборния ден. Това стана ясно от редовния седмичен брифинг на комисията.

"Техническото осигуряване на видеонаблюдение трябва да се осигури от Министерския съвет и по-точно от Министерството на електронното управление. Най-напред трябва да се предвидят какви ще бъдат устройствата, за да се организира обучение”, заяви говорителят на ЦИК Росица Матева. Не е ясно и колко време записите ще се съхраняват.

Засега не се обмисля и промяна в записването на изборните резултати. На този етап остава идеята в една графа да бъдат вписвани данните от хартиените и машините бюлетини. Росица Матеева обясни че предстои произнасяне на Административния съд в София, както и че няма пречка ЦИК да преразгледа позицията си, но засега такова предложение не е постъпвало и не  е било обсъждано.

На въпрос дали и кога ЦИК ще обяви обществена поръчка за софтуера за машините за изборите, Матева заяви, че обществена поръчка ще бъде обявена в близките два дена.

Говорителят на ЦИК припомни, че до 25 февруари регистрираните за изборите на 2 април коалиции имат право да променят съставя и наименованието си.  Освен това стана ясно, че окончателно 16 партии и 7 коалиции ще се явят на изборите на 2 април, тъй като ВАС отхвърли жалбата на коалицията "Християндемократически съюз".

Ключови думи:

ЦИК, Избори 2023

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?