Медия без
политическа реклама

Земеделци влязоха в битка с полицията в Брюксел

Еврокомисията показа, че ЕС изнася 16 пъти повече селскостопанска продукция, отколкото внася

26 Февр. 2024
Трактори пробиха загражденията, отбранявани с водни оръдия от полицията
ЕПА/БГНЕС
Трактори пробиха загражденията, отбранявани с водни оръдия от полицията

Стотици трактори спряха днес движението в центъра на Брюксел с цел натиск върху срещата на министрите на земеделието на ЕС, която проправя пътя към опростяване на Общата селскостопанска политика (ОСП), предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Полицията преброи около 900 селскостопански превозни средства и използва водни оръдия, за да потуши пламъците, запалени от демонстрантите.

Заедно с белгийските земеделски организации в протеста участваха фермери от Испания, Португалия и мощната италианска конфедерация "Кордирети".

В стремежа си да потушат недоволството държавите членки поискаха от Европейската комисия да изготви план за "опростяване" на правилата на ОСП. След вече одобрената дерогация за земите под угар, тази година следва да се облекчи задължението за поддържане на постоянно затревени площи за земеделските стопани, които са в процес на преобразуване. Няколко държави членки искат също така гъвкавост по отношение на задълженията за сеитбооборот.

На земеделските стопани, които не успеят да спазят изискванията на ОСП поради климатични събития, ще бъде предоставена толерантност. И накрая, изискванията за деклариране ще бъдат облекчени, а използването на сателитни изображения ще помогне за намаляване на посещенията за проверка на място с "до 50 %".

Но освен тези краткосрочни мерки, които европейската изпълнителна власт би могла да узакони бързо, Брюксел отваря вратата за "средносрочни" законодателни ревизии на ОСП, които са в процес на преговори с държавите членки и членовете на ЕП, за да се променят някои критерии и да се "намали тежестта".

В същото време Париж призова за възобновяване - чрез изменения в Европейския парламент - на законодателството, регулиращо емисиите парникови газове от птицеферми и свинеферми, след постигнатото през декември споразумение между държавите членки и членовете на ЕП.

Най-сериозният въпрос за обсъждане е търговско споразумение с МЕРКОСУР, за което ЕС в момента преговаря с няколко държави от Южна Америка. Докато европейските фермери трябва да изпълняват строги условия, търговското споразумение ще отвори врати за месо и зърно, за чието производство безконтролно се използват най-различни хормони и пестициди.

"Ако фермерите няма да могат да произвеждат храна във Фландрия, тогава край на историята, както за нас, така и за потребителите", заяви представителят на белгийските фермери Стийн Зелдерло. 

Фермерите смятат, че ги използват като разменна монета, за да се отвори по-широка врата за индустриалния износ от Германия към Южна Америка, и че правилата, които се прилагат за тях в Европа, ще бъдат отхвърлени в полза на по-евтините доставки на храна от Южна Америка. 

Фактите говорят друго

Износът на земеделски стоки от ЕС расте, а вносът от чужбина намалява, сочат най-новите данни за ноември миналата година, представени днес от Европейската комисия. Общият европейски земеделски износ достига 210,8 милиарда евро, а вносът - 13,1 милиарда евро.

В сравнение с данните от ноември 2022 г. увеличението на износа е 27 на сто, а спадът при вноса е с 16 на сто, уточнява Еврокомисията. Основно ЕС изнася зърнени храни, плодове и ядки, а внася тютюн, захар, зеленчуци, маслини и зехтин. Отчита се, че в последните месеци се наблюдава намаление с 14 на сто на стойността на зърнените стоки.

Полските фермери блокират граничен пункт с Германия

Полските фермери блокираха главна магистрала към Германия, като протестът им срещу регулациите на ЕС и "неконтролирания" внос на украинско зърно продължава вече втори ден.

Фермерите започнаха блокадата си в неделя, като паркираха тракторите си на магистрала А2 близо до град Слобице в Западна Полша, в близост до границата с Германия.

"Ние, фермерите от Полша, сме тук, защото вече не приемаме регламента на ЕС за зелената сделка", заяви Кристофър Яницки пред АФП по време на протеста.

"Не приемаме и неконтролирания внос на зърно от страни извън ЕС", каза Яницки.

Фермерите в цяла Европа протестират от седмици заради твърде рестриктивните според тях екологични правила, конкуренцията на евтиния внос от страни извън Европейския съюз и ниските доходи.

Демонстрациите в Полша са в отговор на притока на евтино зърно в Полша от Украйна, където износът през Черно море е прекъснат от войната с Русия.

"Фермерите в Полша имат пълни складове и не могат да се освободят от стоките си" заради вноса на по-ниски цени, каза Яницки.

"Ако не можем да продаваме зърно, не можем да печелим пари, не можем да продължим производството."

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

фермери, протести

Още по темата