Quantcast

Медия без
политическа реклама

Зеленски се застъпи остро за хвърления в затвора Саакашвили

Бившият грузински президент и настоящ украински гражданин е станал кожа и кости

03 Юли 2023
Саакашвили е неузнаваем в затвора

Президентът на Украйна Володимир Зеленски поиска от грузинския посланик в Киев да се върне у дома и да се опита да "спаси" хвърления в затвора бивш грузински президент Михаил Саакашвили - понастоящем украински гражданин, след излъчени кадри, които показаха, че той изглежда изтощен.

"Днес наредих на Министерството на външните работи да извика грузинския посланик в Украйна, да изразим нашия остър протест и да го помолим да напусне Украйна в рамките на 48 часа, за да проведе консултации със своята столица", съобщи Зеленски в Twitter.

Ръководител на кавказката държава от 2004 до 2013 г., Саакашвили беше вкаран в затвора през 2021 г., след като се завърна от изгнание, по обвинения в злоупотреба с власт, които правозащитните организации осъждат като политически мотивирани.

Зеленски иска Саакашвили, когото той направи украински гражданин през 2019 г., да бъде преместен в клиника в Украйна или на Запад. По време на съдебното заседание, показано по телевизията в понеделник, Саакашвили във видеовръзка от килията си вдигна ризата си, за да покаже стърчащите от гърдите му ребра, корем и кожата, плътно прилепнала към костите му. Зеленски призова Грузия да "предаде" Саакашвили на Украйна и да "спаси този човек".

Киев, борейки се от 16 месеца с руската инвазия, обвинява Тбилиси, че все повече си сътрудничи с Москва. Зеленски обвини Русия, че  "убива" Саакашвили "с ръцете на грузинските власти".

Неговият съветник Михайло Подоляк обвини Тбилиси в "изтезания".

Лекарите заявиха, че има риск Саакашвили да умре от заболяванията, които е развил по време на задържането си, въпреки че грузинските власти твърдят, че му се предоставят адекватни медицински грижи. 

Още по темата