Quantcast

Медия без
политическа реклама

Заради стачки Париж тъне в боклуци

14 Март 2023
БГНЕС
От 6 март общинските услуги като събирането на боклука в Париж са засегнати от стачки.

Масовите стачки в Париж срещу пенсионната реформа тази седмица засегнаха и услугите за събиране на боклук във френската столица. Заради протестите работниците отказаха да събират боклука и Париж осъмна с 600 тона несъбрани отпадъци, търкалящи се по обикновено живописните улици на града, включително на няколко крачки от паметници като Айфеловата кула и Триумфалната арка.

Общината отговаря за събирането на боклука в половината от 20-те района на Париж. За останалите 10 отговарят частни изпълнители. Но от 6 март общинските услуги като събирането на боклука в Париж са засегнати от стачки. Протестите доведоха до отмяна на полети, закъснели влакове, затворени училища. Френската столица е най-засегната, като почти 60% от началните учители не се явиха на работните си места, а метрото прекъсна работа с изключение на най-натоварените часове. 

Масови протести се провеждат редовно в цяла Франция от 19 януари. Стачките събират повече от милион души, които изразяват опозицията си срещу плана на правителството да повиши пенсионната възраст. Правителството на президента Еманюел Макрон казва, че промените са необходими, за да стане пенсионната система финансово стабилна.

Но хората не се притесняват само от торбите с боклук. Истинският проблем е, че Париж, както повечето големи градове, гъмжи от плъхове, пише ''Политико''. Въпросът предизвика политическа кавга през уикенда, след като кметовете на няколко парижки района заявиха, че стачката заплашва да се превърне в голям риск за общественото здраве и призоваха кмета на Париж, социалистката Ан Идалго, да предприеме действия. Спорът ескалира в неделя вечерта, когато министърът на транспорта - и кандидат-кмет на Париж - Клеман Бон обвини кметството за ситуацията. ''Седми ден без сметоизвозване. Смрад и гниене'', написа Бон в Туитър в неделя вечерта заедно със снимки, показващи кофи, препълнени с торби с боклук. ''Пореден пример за бездействието и презрението към парижани'', добави той, което накара администрацията на Идалго да отговори. ''Гниенето е това, което характеризира вашата визия за социален диалог'', каза заместник-кметът Антоан Гийо. ''Ако наистина се притеснявате за парижани и французи, оттеглете несправедливата пенсионна реформа, която те масово отхвърлят''.

В интервю за френската телевизия в понеделник сутринта говорителят на правителството Оливие Веран също обвини Идалго. ''Какво е посланието, изпратено от кмета на Париж? От нея зависи да го изясни с парижани'', каза Веран.

Според всекидневника Le Parisien стачката ще продължи поне до сряда, когато представителите на профсъюзите трябва да гласуват дали да продължат.

Ключови думи:

Париж, боклук, стачка

Още по темата