facebook
twitter

Чужбина

Властта в Атина е пред разпад заради договора със Скопие

1060
Алексис Ципрас

Гръцкият премиер Алексис Ципрас ще иска вот на доверие в парламента, ако се окаже, че коалиционният му партньор Панос Каменос и партията му "Независими гърци" няма да подкрепят Преспанското споразумение на Атина и Скопие. Документът влиза този месец за обсъждане и гласуване в парламента в Атина, а в момента депутатите в Скопие обсъждат промени в конституцията на бившата югорепублика, произтичащи от споразумението.

Каменос се закани още миналата година, че няма да подкрепи споразумението и ще напусне парламента. Днес Ципрас има среща с лидера на "Независими гърци" и ако не получи от него уверения за подкрепа да сделката със Скопие, сам ще поиска вот на доверие от депутатите, стана ясно от изявление на премиера пред гръцки журналисти. По думите на Ципрас в парламента в Атина сега има мнозинство и за договора от Преспа, и за доверие към кабинета му. Вчера в Атина пристигна германският канцлер Ангела Меркел, която подкрепя правителството за сделката със Скопие.

ПОЗИЦИЯ

"Независими гърци” ще гласува против правителството, ако има вот на недоверие в парламента, коментира депутатът от партията Костас Кацикис, цитиран от „Катимерини”. „Панос Каменос (лидерът на „Независими гърци”) каза, че ние напускаме. Какво значи това? Че ние спираме да бъдем коалиционен партньор на правителството и няма мнозинство, ние няма да дадем вот на доверие”, каза Кацикис.

 

Все още няма коментари

Още

Гърция отменя тол-таксите в деня на евровота

23.05.2019

165
Гърция пази небето над Северна Македония

23.05.2019

1758 15
Гърция драстично намали ДДС за някои стоки и услуги

20.05.2019

1150 8

Влез или се регистрирай за да коментираш

×