Медия без
политическа реклама

Урсула фон дер Лайен получи партийна подкрепа за втори мандат

ЕНП приключи конгреса си в Букурещ

07 Март 2024
Урсула фон дер Лайен тържествува между лидера на ЕНП Манфред Вебер и председателката на Европарламента Роберта Мецола, които са от нейното политическо семейство.
ЕПА/БГНЕС
Урсула фон дер Лайен тържествува между лидера на ЕНП Манфред Вебер и председателката на Европарламента Роберта Мецола, които са от нейното политическо семейство.

С 400 гласа и само 89 против Урсула фон дер Лайен бе избрана днес за водещ кандидат на листата на Европейската народна партия (ЕНП) за изборите за Европейски парламент през юни. Това стана във втория ден от конгреса на партията в Букурещ. 

Партията, която постигне най-добри резултати на изборите за Европейски парламент, по правило издига следващия председател на ЕК, но Европейският съвет не е длъжен да се съобрази с предложението ѝ. На миналите избори през 2019 г. ЕНП издигна лидера си Манфред Вебер, но държавните и правителствените ръководители предпочетоха Урсула фон дер Лайен, която дори не се подложи на вот от европейските граждани. Все пак тя представляваше същото политическо семейство.

“До изборния ден остават 90 дни. ЕС е най-ценното нещо, което трябва да пазим и за бъдещите поколения”, каза Урсула фон дер Лайен на заключителната пресконференция, цитирана от БТА. Тя отново засегна някои външнополитически теми като войната в Украйна.

“Владимир Путин не трябва да печели войната в Украйна. Ще стоим до Украйна по стъпките й към Европа. Това е единственият начин, по който можем да запазим сигурна Европа”, каза Фон дер Лайен. Тя подчерта необходимостта от много повече инвестиции в европейската сигурност. 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Урсула фон дер Лайен, ЕНП

Още по темата