Quantcast

Медия без
политическа реклама

Управляващите удържаха трудно Източна Германия

03 Септ. 2019
ЕПА/БГНЕС
Ангела Меркел

Германските управляващи партии удържаха лидерските си позиции на регионалните избори в неделя в Източна Германия на фона на засилването на крайнодясната "Алтернатива за Германия" (АзГ), която удвои подкрепата си, съобщиха световните агенции. В подкрепата и на двете партии се наблюдава сериозен спад, но въпреки това Християндемократическият съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел остана на първо място в Саксония след преброяването на всички гласове, а социалдемократите спечелиха лидерска позиция в провинция Бранденбург.

В Саксония ХДС спечели 32% от гласовете, АзГ - 27.5 на сто, а Германската социалдемократическата партия (ГСДП) - 7.7%. Този резултат изключва подновяване на коалицията между ХДС и ГСДП. Тя взе в провинция Бранденбург 26.2% от гласовете пред "Алтернатива за Германия" с 23.5 на сто. Консерваторите печелят 15.6%, Зелените - 10.8 на сто, а Лявата партия - 10.7%.

На съществуващите управляващи коалиции в провинциите обаче вероятно ще бъде сложен край, като политическите експерти прогнозират трудни преговори за съставянето на нови стабилни регионални правителства. ХДС и социалдемократите категорично отхвърлиха възможността да си сътрудничат с "Алтернатива за Германия", която обвиняват, че е партия с антиимигрантска и антидемократична линия. Въпреки малките шансове АзГ да влезе в управлението парламентарният секретар на партията Бернд Бауман заяви, че резултатът в Саксония е гигантско увеличение на подкрепата за крайнодясната политическа сила и това е израз на недоволството на германските граждани.

Още по темата