facebook
twitter

Чужбина

Унгарското правителство поиска да контролира и театрите

126
 ЕПА/БГНЕС
„Когато защитаваме свободата на театъра, защитаваме свободата на града“, каза новоизбраният кмет на унгарската столица Дьорд Карачон пред поне 5000 недоволни от поредната мярка на правителството на Орбан, целяща да ограничи свободата на изразяване в страната.

Хиляди унгарци протестираха в Будапеща срещу намерението на премиера Виктор Орбан да контролира театралната и сценична дейност в страната, съобщиха местните медии. Неговото дясноцентристко правителство внесе в парламента спорен законопроект, който предвижда  по-строг и централизиран контрол над работата на театрите. Предвижда се също реформа във финансирането и управлението на държавните театри.

Критиците на Орбан смятат, че целта е да се ограничи независимостта на артистите, които често си позволяват да изразяват антиправителствени позиции. Малко преди изготвянето на законопроекта избухна скандал с директора на един от най-големите театри в Унгария, който разкритикува управляващата партия "Фидес".

Правителството се опита да прокара законопроекта по бързата процедура, без съществени дебати, което разгневи унгарците. Под петиция, призоваваща депутатите да го отхвърлят, само за един следобед се подписаха над 50 000 души. Унгарското театрално общество също разпространи позиция, в която обявява, че разпоредбата ще ограничи творческите им свободи по неприемлив начин.

Правителството на Виктор Орбан внесе законопроекта ден преди в Брюксел на Съвета на ЕС по общи въпроси да бъде обсъдена ситуацията с върховенството на закона в Унгария и Полша. Съветът се състоя снощи и продължи след редакционното приключване на броя.

Все още няма коментари

Още

Ще се целуват ли с маски Ромео и Жулиета?
Депутат издейства глоба на зрители на "Нова телевизия"

22.05.2020

4809 8
Пада забраната за влизане на граждани на ЕС в България

22.05.2020

3174 1

Влез или се регистрирай за да коментираш

×