Quantcast

Медия без
политическа реклама

Унгарският парламент прие позиция срещу санкциите на ЕС спрямо Русия

Мнозинството на Орбан призова с резолюция да не се доставя оръжие на Украйна, а да започнат мирни преговори

31 Март 2023
ЕПА/БГНЕС
Резолюцията бе приета със 130 гласа "за", 24 "против" и 45 неучаствали във вота

Унгарският парламент прие резолюция, в която осъжда военната агресия на Русия и изрази подкрепа за Украйна. Обаче основната част от документа, гласуван "на патерица" по повод 1 г. от началото на войната (24 феруари), е посветена всъщност на критики към политиката на ЕС спрямо Русия, потвърждение на отказа да се изпраща въоръжение на Киев и призив за започване на мирни преговори.

Проектът на резолюцията бе предложен от депутати на управляващата партия на премиера Виктор Орбан ФИДЕС и нейните партньори - християндемократите. Опозицията предложи в документа да бъдат включени по-тежки формулировки по отношение на Русия, използвани в аналогичния документ, приет неотдавна от Европарламента. От ФИДЕС контрираха, че това трябва да е резолюция на унгарския, а не на европейския парламент. Затова опозицията реши да гласуват против или въобще да не участват във вота. В резултат резолюцията бе приета със 130 гласа от 199 присъстващи депутати, като против бяха 24-ма, а 45 не гласуваха.

Документът, състоящ се от 9 точки, отбелязва, че войната в Украйна засега "не показва признаци на скорошно завършване", а последствията от нея са трагични. "С всеки изминал ден Европа се приближава към война. Европейският парламент призовава към увеличени доставки на оръжие. Към театъра на военните действия ще бъдат отправени изтребители, вертолети, ракетни системи, танкове и още боеприпаси. Някои страни-членки на ЕС вече се наеха с по-нататъшни доставки на оръжия. Тези стъпки може да доведат до война", пише в резолюцията.

Тя призовава всички членове на международната общност да се стремят към възможно най-скорошно установяване на мир и "да избягват действия, които може да доведат до ескалация на войната", като допълва кратко: "Ние отново осъждаме военната агресия на Русия и признаваме правото на Украйна на самоотбрана".

В резолюцията обаче се потвърждава негативно отношение на Унгария към политиката на санкции на ЕС, които "не доведоха до прекратяване на конфликта", "не поставиха руската икономика на колене", а само били нанесли вреди на Европа, предизвиквайки "неудържима инфлация".

"Ние сме срещу плановете на Брюксел за по-нататъшно разширяване на сферата на действие на енергийните санкции. Пълното замразяване на импорта на газ и нефт и забраната за внос на ядрено гориво, ще доведат до сериозни нарушения в надеждността на доставките и до още по-голям ръст на инфлацията у много страни-членки на ЕС, включително Унгария. Очакваме, че хората, взимащи решения в Брюксел, няма да приемат решения, чиято икономическа вреда ще надвиши трудно предсказуемите изгоди. Недопустимо е Европа, и в частност Унгария, да понесе основната икономическа тежест на войната", пише още в резолюцията.

В нея все пак се потвърждава намерение да бъде продължена хуманитарната помощ за Украйна, в т.ч. подкрепа за бежанците. И се напомня, че "Унгария е убеден член на НАТО и ЕС", и че "като пълноправен член на ЕС и суверенна държава, Унгария ще прави всичко възможно за укрепване на мира".

Според резолюцията на унгарския парламент "вместо доставки на оръжие и по-нататъшни санкции е необходимо възможно най-бързо да се проведат мирни преговори". "Продължаване на войната, доставките на смъртоносни оръжия може да струват хиляди животи. Само незабавно прекратяване на огъня, преговори и мир може да спасят живота на хората", завършва резолюцията.

Ключови думи:

Унгария

Още по темата