Quantcast
Унгария оцени на €15-18 млрд. ветото си срещу 6-ия пакет санкции на ЕС | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Унгария оцени на €15-18 млрд. ветото си срещу 6-ия пакет санкции на ЕС

2 086
 ЕК
Петер Сиярто вдигна високо цената на унгарското "да" за новите санкции на ЕС

Шестият пакет санкции на ЕС срещу Русия остана блокиран втора седмица, след като Унгария поиска вчера 15-18 млрд. евро, за да одобри налагането на ембарго върху руския петрол. Миналата седмица външният министър на страната Петер Сиярто, който участва във вчерашния Съвет на ЕС по външните работи, говореше за компенсация от 700 млн. евро. Драстичното завишаване на оценката за очакваната финансова загуба на Унгария от спирането на руските петролни доставки направи невъзможно постигането на споразумение.

Ветото на Унгария засега прави излишно налагането и на българско вето, за което говори вицепремиерът и финансов министър Асен Василев като предпазна мярка. Той настоява да бъде направено изключение за нашата страна, която е твърде зависима от руския нефт.

Сиярто обясни твърдата позиция на Унгария с няколко изречения във Фейсбук: „Европейската комисия създаде проблем с предложението (за санкции - б.л.), така че очакването на Унгария е основателно… ЕС трябва да предложи решение“. Какво е то? 15-18 милиарда евро за финансиране на „пълна модернизация на енергийната структура на Унгария“.

При такава неотстъпчивост е твърде възможно шестият пакет санкции въобще да не бъде приет. Последен опит ще бъде направен на срещата на високо равнище на ЕС на 30-31 май. Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел  остана оптимистично настроен. Според него може би ще са необходими още седмици преговори, но положителното е, че "Унгария аргументира позицията си от икономическа, а не от политическа гледна точка". 

Ключови думи:

ЕС, санкции, Унгария, Русия

Още

Сърбия трябва да се откаже от флирта с Русия, за да напредне към ЕС

06.07.2022

1154
ЕС спира продажбите на бензинови и дизелови автомобили до 2035 г.

29.06.2022

2047
Руски космонавти празнуват превземането на Луганск

05.07.2022

1427