Медия без
политическа реклама

Украйна обеща на Русия политика на "моркова и тоягата"

Парламентът в Киев отказва да се саморазпусне

23 Май 2019
ЕПА/БГНЕС
Папа Франциск се срещна по време на седмичната си аудиенция на площад "Свети Петър" във Ватикана с украински военни и ветерани, които са участвали във военния конфликт с проруските бунтовници в Източна Украйна.

Новият президент на Украйна ще прилага политиката на "моркова и тоягата" към Русия. Това заяви началникът на администрацията на новия украински президент Володимир Зеленски - Андрей Богдан, в ефира на телевизия "112 Украйна" . В Киев са готови да провеждат срещи, да разговарят и мирно да разрешат конфликта, но Москва все още не била съгласна с това, подчерта той. "И, разбира се, трябва да вървим и по другия път - на тоягата. Да поискаме от международната общност да окаже натиск върху държавното ръководство на Русия, така че те все пак да вземат определени решения. Те правят крачка към нас", добави началникът на президентската администрация. По време на встъпването си в длъжност Зеленски заяви, че е готов за диалог за разрешаване на ситуацията в Донбас и първата стъпка ще бъде връщането на задържаните.

От своя страна руският външен министър Сергей Лавров отбеляза, че би било по-правилно украинският президент да започне разговор за Минските споразумения и по-конкретно за обмен на задържани на принципа "всички за всички". В Москва след встъпването в длъжност на Зеленски също така подчертаха, че чакат сигнали и нови стъпки от избрания президент за разрешаване на конфликта в Донбас. Кремъл предупреди Володимир Зеленски, който призова САЩ да наложат нови икономически санкции на Русия, че това няма да помогне за намиране на решение на войната в Източна Украйна, заяви пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Войната в Източна Украйна досега отне живота на близо 13 000 души от 2014 г. независимо от сегашното примирие.

Държавното бюро за разследване на Украйна възбуди наказателно дело за държавна измяна срещу бившия президент Петро Порошенко, съобщиха от пресслужбата на Министерството на правосъдието. Причината за разследването е заявление от Андрей Портнов, бивш заместник-ръководител на президентската администрация на Виктор Янукович. Става дума за събитията от ноември м.г., когато кораби на украинския флот се опитаха да преминат от Черно море в Азовско през Керченския проток и бяха задържани от руски граничари. "Президентът Порошенко се опита да въведе военно положение в страната. За това той пожертва граждани, украински моряци. Трябваше да осъзнае и да предвиди, че те поне ще бъдат заловени и най-вече, че те биха могли да умрат. Тези действия са извършени в ущърб на националната сигурност”, каза Портнов.

 

НАПРЕЖЕНИЕ

Украински партийни лидери се обявиха срещу решението на президента да разпусне парламента и пренебрегнаха призива му за промени в Изборния кодекс, съобщи "Свободна Европа". Първоначално парламентарните лидери подкрепиха плана му за предсрочни избори при нови правила. Но в сряда председателят на Върховната рада Андрей Парубий заяви пред депутатите, че указът на Зеленски за свикване на предсрочни избори е в нарушение на закона и че депутатите ще обжалват указа на президента за разпускане на парламента пред Конституционния съд.

Още по темата