facebook
twitter

Чужбина

Турция пуска по границите чужди джихадисти

Реджеп Ердоган пак заплаши ЕС да залее Европа с мигранти и терористи от "Ислямска държава"
268
 В.
Прогонен от Турция американски гражданин, смятан за член на "Ислямска държава", се оказа изоставен в ничия земя между границите на Турция и Гърция.

Турция не може да прогони джихадистите с чуждестранно гражданство, след като обяви, че започва да репатрира бойци на "Ислямска държава", които Западът не иска да прибира, писа в. "Гардиън". Прогонен от страната американски гражданин, смятан за член на "Ислямска държава", се оказа изоставен в ничия земя между границите на Турция и Гърция, след като гръцките власти са отказали да го пуснат на територията си, съобщи тв каналът "Хабер 7". На излъчените видеокадри се вижда, че облечен в черно мъж стои на граничната бразда между две огради, близо до Одрин. До късно вчера не беше ясно каква ще бъде съдбата на мъжа.

Ръководителят на парижкия Център на анализ на терористичната дейност Жан-Шарл Брисар написа в Туитър, че записът показва как "изгонен джихадист от ИД от Турция към Гърция буквално е приклещен в буферната зона, разделяща двете държави, след гръцкия отказ да влезе на територията й". От Държавния департамент на САЩ заявиха, че са наясно със съобщенията за задържането на американски гражданин от турските власти, но няма да коментират заради поверителност. Турският президент Реджеп Ердоган пък заяви: "Не е наша работа, ако някой от тях (б.р. прогонените джихадисти) остане на границата. Ще продължим да ги депортираме, независимо дали някой ги приема".

В същото време той за пореден път заплаши ЕС, че ще отвори границите си за мигранти и терористи от "Ислямска държава", предадоха агенциите. Той се разгневи заради подготвяните от ЕС  санкции срещу Анкара за сондажите,които прави в изключителната икономическа зона на Кипър, в Средиземно море. Турция твърди, че има право на проучвания близо до признатата само от нея Севернокипърска турска република.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че чуждестранните членове на "Ислямска държава" представляват "обща международна отговорност" и не може да се иска от Ирак или Сирия "да решат проблема вместо всички". Той призова за "международно сътрудничество за решаването на този проблем". Гутериш беше в Париж, където участва във Форума за мир.

Босна пък обяви, че ще приеме гражданите на страната, които са заловени, докато се бият за ИД,  заяви министърът на сигурността Драган Мектич пред местните медии. Тези хора ще бъдат изправени пред съда веднага след завръщането си в родината. Мектич каза, че около 260 граждани на Босна са в лагерите в Сирия, като сред тях има около 100 мъже и 160 жени и деца. Той подчерта, че страната ще прибере само онези, за които няма никакви съмнения, че са граждани на Босна. 

ЗА КАРЕ - 

3-ма души от ИД бяха арестувани от полицията в германския град Офенбах заради подготвян бомбен атентат, съобщиха агенциите. Джихадистите искали да отнемат живота на възможно най-много "неверници", съобщи прокуратурата във Франкфурт. Основният заподозрян е 24-годишен германец от македонски произход. Съучастниците му са турци на 22 и 21 години.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Автобус с 20 българи се сблъска с трамвай в Истанбул

25.09.2020

Обновена

943 3
Гърция и Турция отново са с рекордни нива на заразени

23.09.2020

Обновена

2789 2
Eрдоган: Ще защитаваме всеки сантиметър земя и вода докрай

20.09.2020

2895 27

Коментари

dissidentbg

Логично е да го направи. Няма да храни чужди граждани. Кой от къде е да си ходи и там да се оправят. 

Влез или се регистрирай за да коментираш