Медия без
политическа реклама

Турция измери 52 градуса жега

13 Авг. 2023Обновена
Илияна Кирилова
Слънцето не е особено щадящо това лято.

Слънцето не се шегува това лято в съседните на България държави. Термометрите в южния турски град Османие този следобед удариха рекордните 52 градуса, съобщи БТА. Вчера в Шърнак - 48 градуса, в Диарбекир – 44, в Батман – 42. Над 40 градуса бяха измерени през уикенда още в Адана, Мерсин и Хатай. В Анкара се очакват 40 в следващите дни. Южните части на страната са под влиянието на две горещи вълни едновременно – от Ирак и Африка, коментират метеоролозите.  

Всичко това създава неимоверни трудности на хората и властите. Екипи на Бърза помощ получават постоянно оплаквания за припаднали. В доста селища улиците, парковете, детските площадки са празни през целия ден, не работят и някои от заведенията.

В Гърция в момента е значително по-спокойно. Максималните температури са около 30 градуса, с прогноза за 35-36. На 24 юли обаче в Гитейо, Пелопонес, бяха отчетени 46,4 градуса. Това бе най-високата температура от 27 години насам. 

 

ОЩЕ ЕДИН РЕКОРД

Рекорд има и в Мароко - за пръв път в историята температурите достигнаха 50,4 градуса. Стойността бе измерена в южния крайбрежен град Агадир. 

 

У НАС

28 - 33 градуса ще са максималните температури в България в понеделник. За вторник и сряда се очакват временни увеличения на облачността, като на места ще превали, а дори и прегърми. Температурите ще бъдат приблизително същите.

Ключови думи:

времето, температури