Медия без
политическа реклама

Тръмп постави Хонконг като условие за търговско споразумение с Китай

16 Авг. 2019
Десетки военни камиони са паркирани на стадион в град Шънчжън, което е в непосредствена близост до Хонконг.
ЕПА/БГНЕС
Десетки военни камиони са паркирани на стадион в град Шънчжън, което е в непосредствена близост до Хонконг.

Американският президент Доналд Тръмп косвено обвърза евентуално търговско споразумение между САЩ и Китай с мирно разрешаване на проблемите в Хонконг. "Разбира се, Китай иска да се споразумеем. Нека първо да се отнесе с Хонконг хуманно... Не се съмнявам, че президентът Си (Цзинпин) иска бързо и хуманно да разреши проблема и може да го направи. Лична среща?", написа Тръмп в Туитър. Постът му се тълкува като предложение за среща със Си с цел решаване на проблемите с автономния район.

Междувременно Китай продължава да трупа военни и бойна техника на стадион в град Шънчжън, близо до автономната територия Хонконг, предадоха информационните агенции. Очевидец разказва, че там имало "вероятно хиляди хора с униформи, обкръжени с камиони и бронетранспортьори". Военнослужещите, чиито униформи са като на военната полиция, провеждали строева подготовка, а други обикаляли с мотоциклети стадиона, намиращ се на по-малко от 7 км от Хонконг. Официално няма съобщение за изпращането на армейските части в Шънчжън. 

Провежданите от юни антиправителствени протести в автономния Хонконг ескалираха в последните дни и властта в Пекин ясно показа, че ще се намеси, ако се наложи, за да бъде възстановен редът. Официален Китай сравни действията на демонстрантите с тероризъм. Китайската армия има многохиляден гарнизон в Хонконг, но по принцип военните не се месят във вътрешните работи на автономния район. Това обаче може да стане по изричната молба на местните власти, уточняват местни медии.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата