facebook
twitter

Чужбина

Тръмп ликува, че е "напълно оневинен" за връзки с Русия

25 млн. долара струва двегодишното разследване на спецпрокурора Робърт Мълър, което не доказа намеса на Кремъл в изборите в САЩ
423
ЕПА/БГНЕС
След 22-месечно разследване специалният прокурор Робърт Мълър не намери доказателства за намеса на Русия в избора на Доналд Тръмп за президент на САЩ.

Докладът на специалния прокурор Робърт Мълър за руската намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г. не е открил връзки на кампанията на Тръмп с Москва. Това се казва в обобщението на доклада, изпратено от главния прокурор на САЩ Уилям Бар до лидерите на Конгреса и до медиите в САЩ.  „Докладът не прави заключение, че президентът е извършил престъпление, но и не го реабилитира“, се посочва в обобщението. Президентът Доналд Тръмп ликува, като заяви пред журналисти, че е "напълно оневинен". „Няма намеса на Русия. Няма възпрепятстване и нищо такова. Това е пълно и цялостно реабилитиране... Срам е, че страната ни трябваше да премине през това. Да бъда честен, срамно е, че вашият президент трябваше да премине през това още преди да бъде избран. И това е незаконно. И за щастие, някой друг погледна по друг начин. Това беше нелегално и се провали. Така че – пълна реабилитация, няма намеса, няма възпрепятстване. Благодаря ви!“, каза Тръмп.

Специалният прокурор Робърт Мълър и екипът му в продължение на малко повече от 2 години проведоха разследване за евентуална руска намеса в кампанията за президентските избори в САЩ през 2016 г. За 22 месеца екипът на Мълър е изпратил 2800 призовки, разпитал е 500 свидетели, издал е почти 500 заповеди за обиск и повече от 230 заповеди за подслушване. Изпратени са били и 13 искания за информация към чуждестранни правителства. Екипът на специалния прокурор повдигна обвинения на 34 души, сред които шестима бивши сътрудници на Тръмп, на шестима руснаци и на три компании. Нито един от тях не бе обвинен за връзки между кампанията на президента и Москва. 

Докладът на разходите за разследването сочи, че за първите 21 месеца на следствието са похарчени 25 милиона долара. По-голяма част от сумата е отишла за наем на офис, транспорт, плащане на съветници, заплати на персонала и офис консумативи. Мълър е получил заплата 162 000 долара, сочат данните на Министерството на правосъдието.

„Фактът, че докладът на специалния прокурор Робърт Мълър не реабилитира президента по толкова сериозно обвинение като възпрепятстване на правосъдието, показва колко е спешно пълният доклад и прилежащата документация да бъдат оповестени публично без никакво забавяне“, заявиха председателят на камарата на представителите Нанси Пелоси и лидерът на демократите в Сената Чък Шумър в съвместно изявление. Те също подчертаха, че главният прокурор Бил Бар, номиниран само преди месеци от Тръмп, „не е неутрален наблюдател в процеса и неговото обобщение на доклада, представено днес на Конгреса, не е обективно по отношение на фактите от разследването на Мълър“. 

 

Коментар - на стр.10

Ключови думи:

САЩ, мълър, Русия
Все още няма коментари

Още

Русия заплаши със спиране Twitter и Facebook

23.04.2019

68
Доларовият капан

22.04.2019

Емил Хърсев, д-р ик.

3806 13
Двама наши национали още са с шансове за Европа

22.04.2019

22 1

Влез или се регистрирай за да коментираш

×