Quantcast

Медия без
политическа реклама

Тайван ядоса Китай с първото си представителство в Европа

19 Ноем. 2021
БГНЕС
Литва разкри през юли, че се е съгласила да позволи на самоуправляващия се Тайван да открие свое представителство, използвайки името си - първият  дипломатически пост на острова в Европа от 18 години.

Тайпе обяви в четвъртък, че официално открива свое представителство в Литва, използвайки името Тайван,  което е огромно дипломатическо противопоставяне на кампанията за натиск от страна на Пекин, предава в. ''Гаридън''.

Литва разкри през юли, че се е съгласила да позволи на самоуправляващия се Тайван да открие свое представителство, използвайки името си - първият  дипломатически пост на острова в Европа от 18 години. Този ход предизвика яростен упрек от страна на Китай, който оттегли посланика си в Литва и поиска от Вилнюс да направи същото, което в крайна сметка и се случи на 10 август 2021 г. Други тайвански представителства в Европа и Съединените щати използват името на града Тайпе, избягвайки споменаването на самия остров, който Китай приема за своя собствена територия.

Министерството на външните работи на Тайван съобщи, че офисът в Литва ще бъде ръководен от Ерик Хуанг, който понастоящем е ръководител на мисията на Тайпе в съседна Латвия. "Много съм щастлив, че имам възможност да бъда посредник и насърчител на отношенията между Тайван и Литва", заяви Хуанг пред АФП, цитира БГНЕС.

Относно значението на използването на името Тайван той каза, че то е "разбира се, многозначително". "Няма да наблягаме твърде много на геополитическия контекст. Като представителство на моята страна това, върху което съм съсредоточен, е да насърчавам съществени отношения".

Само 15 държави официално признават Тайпе вместо Пекин.

Ключови думи:

Тайван, Китай, Литва

Още по темата