Медия без
политическа реклама

Талибаните заявиха, че контролират „Ислямска държава“

10 Ноем. 2021
''Ислямска държава''

Афганистанските талибани заявиха в сряда, че заплахата, която представлява групировката "Ислямска държава" в страната, е "повече или по-малко под контрол" въпреки неотдавнашните кървави нападения, при които загинаха десетки хора.

Говорителят на талибанското правителство Забихула Муджахид заяви на пресконференция, че ИД "не представлява голяма заплаха", като добави, че около 600 членове или симпатизанти са били арестувани, откакто талибаните поеха контрола над страната в средата на август, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС. Той заяви, че сред заловените има дори няколко жени, които ще бъдат разпитани от други жени. "Те не са много в Афганистан, защото нямат подкрепата на народа", каза Муджахид, като добави, че талибаните продължават операциите срещу ислямистките си врагове.

Сунитска групировка като талибаните, групировката "Ислямска държава" е по-крайна и се застъпва за "глобален джихад", а не за национална борба. Групата стана известна, когато през 2014 г. провъзгласи халифат в Сирия, вдъхновявайки редица свои разклонения на други места, включително "Хорасан" - исторически регион, обхващащ части от днешен Афганистан, Иран, Пакистан и Туркменистан. Муджахид заяви, че за разлика от своя аналог в Близкия изток, ИД-Хорасан е съставена предимно от местни бойци и че присъствието ѝ в Афганистан не представлява заплаха за други държави. Въпреки това групировката пое отговорност за поредица от кървави нападения след връщането на талибаните на власт. При едно от последните, в началото на ноември, бойци на ИД нахлуха в Националната военна болница в Кабул, убиха най-малко 19 души и раниха над 50.

 

Още по темата