Медия без
политическа реклама

Световните лидери хранят надежда и обещават реформи през 2021 г.

31 Дек. 2020
2021 г. настъпи в Ухан. Жителите бяха на площада, докато и в момента цяла Европа, части от Азия, Северна и Южна Америка са затворени.
2021 г. настъпи в Ухан. Жителите бяха на площада, докато и в момента цяла Европа, части от Азия, Северна и Южна Америка са затворени.

Повечето световни лидери вече отправиха новогодишните поздрави, съобщи БНР. 2020-а е била най-тежката в 15-годишното управление на германския канцлер Ангела Меркел. Това казва самата тя в новогодишното си обръщание:

"След 9 месеца ще се проведат парламентарни избори и аз няма да се кандидатирам отново. Следователно днес, по всяка вероятност, е последният път, в който ще се обърна към вас с новогодишно послание. Мисля, че не преувеличавам като казвам, че никога за последните 15 години не сме считали, че отиваща си година е толкова тежка и никога не сме, въпреки всички тревоги и скептицизъм, очаквали новата с толкова много надежда."

Меркел осъди протестното движение срещу ограниченията и носенето на маски: "Мога само да си представя колко горчиво е чувството за скърбящите за любимите си хора, загубени заради коронавируса. Или за онези, които се борят с последствията от болестта, когато се спори или отрича съществуването на вируса от някои безнадеждни хора. Конспиративните теории не са само неверни и опасни, но и цинични и жестоки към тези хора“.

А турският президент Реджеп Ердоган обеща да превърне 2021-а в "година на реформи". Той заяви, че правителството се готви да предприеме стъпки за подобряване на демокрацията и засилване на икономиката в страната през новата година.

Отиващата си година беше трудна за всички и нейното бреме тежеше колкото на няколко години. Това заяви в новогодишното си приветствие президентът на Русия Владимир Путин. Жителите на полуостров Камчатка бяха първите, които го чуха:

"Без съмнение отминаващата година беше свързана с надеждата за преодоляване на трудностите и с гордост за онези, които показваха най-добрите човешки и професионални качества. Осъзнахме колко важни са надеждните, искрени и истински отношения между хората, приятелството и доверието. Преживяхме годината заедно с достойнство по начин, който подобава на един обединен народ, който почита традициите на предците си. Тези ценности като кураж, отзивчивост и смелост живеят в нашите сърца, характер и постъпки".

В новогодишното си обръщение президентът на Китай Си Дзинпин разгледа постиженията на страната през 2020-а в борбата с неочакваната епидемия от Covid-19 и постигането на положителен икономически ръст. Той отбеляза и обявяването на победа в изкореняването на бедността в Китай:

"2020 е изключителна година. Изправени пред внезапната епидемия от новия коронавирус, поставихме живота на хората на първо място и постигнахме голямата любов между тях. Със солидарност и постоянство, написахме епична история в нашата борба срещу епидемията. Величието идва от обикновените хора, героите се раждат сред тях. Всеки един е забележителен. Изразявам съчувствието си към всички, които са били инфектирани с вируса и уважението си към всички герои на всекидневието. Горд съм с нашата велика родина, нашия народ и нашия непреклонен национален дух“.

Си Дзинпин призова за засилено международно сътрудничество в борбата срещу ковид-19, за който се смята, че е тръгнал от китайския град Ухан в края на 2019 г.

А папа Франциск няма да води новогодишните служби заради обостряне на ишиаса му, поради което той изпитва болка в единия си крак. Това е първият път, в който главата на Римокатолическата църква, който навърши 84 години този месец, ще пропусне папско събитие по здравословни причини.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата