Медия без
политическа реклама

Сърбия провежда днес предсрочни парламентари избори

Вотът се разглежда до голяма степен като референдум за управлението на Вучич

17 Дек. 2023
ЕПА/БГНЕС
Александър Вучич

В Сърбия днес се провеждат предсрочни парламентарни избори. Това е пети пореден вот, откакто през 2012 г. управлението на страната пое Сръбската прогресивна партия на президента Александър Вучич. Затова и вотът до голяма степен се възприема като референдум за неговото правителство, пише АФП.

До предсрочните избори се стигна след ежеседмичните протести в цяла Сърбия, предизвикани от две масови стрелби през май. Тогава в училище в Белград тийнейджър застреля девет ученици и охранител. Ден по-късно млад мъж стреля по хора в село близо до Белград, като уби осем души. Сред исканията на протестиращите бяха правителството да поеме отговорност, както и да се прекрати по-нататъшното насърчаване на насилието в медиите и публичното пространство.

Това са четвъртите предсрочни парламентарни избори за този период. Последните бяха през април миналата година.

Гласуването започна тази сутрин в над 8200 секции и ще приключи до 20 ч. местно време (21 ч. българско време), предава БТА. Дотогава в сила е предизборно мълчание. Освен парламентарен вот днес има местен вот в автономната област Войводина и в над 60 общини, включително Белград. Право на глас имат 6,5 милиона сръбски граждани. Те ще избират 250 депутати между 2800 кандидати от 18 листи.

Властите в Прищина не разрешиха и този път косовските сърби да гласуват в Косово. Белград не признава обявената през 2008 г. независимост на някогашната си област и това поражда нестихващо напрежение между двете страни. Косовските сърби ще трябва да пътуват до Сърбия, за да упражнят правото си на глас.

Според проучванията на общественото мнение най-голяма подкрепа ще получи коалицията около партията на президента Вучич - управляващата Сръбска прогресивна партия. След нея се надежда обединената проевропейска опозиция „Сърбия срещу насилието“, носеща името на мотото на протестите след масовите убийства. На трето място се очаква да бъде Социалистическата партия на Сърбия, която и сега е част от управлението. Шанс да прескочат прага от 3% за влизане в Скупщината имат още три коалиции.

Изборите ще бъдат следени от близо 5590 местни и чуждестранни наблюдатели, което е рекорден брой, съобщи по-рано тази седмица председателят на Републиканската избирателна комисия Владимир Димитриевич, цитиран от сръбските медии. Сред чуждестранните наблюдатели са представители на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, на Делегацията на ЕС в Сърбия и на Европейския парламент.

 

 

 

 

 

Още по темата