Медия без
политическа реклама

Съпругът на Светлана Тихановска получи 18 години затвор

14 Дек. 2021
Светлана Тихановска държи снимката на арестувания си съпруг Сергей.
БГНЕС
Светлана Тихановска държи снимката на арестувания си съпруг Сергей.

Съдът в Гомел осъди Сергей Тихановски на 18 години в колония със строг режим в Беларус, предаде беларуската агенция БелТА, съобщи БГНЕС.

Опозиционният активист е признат за виновен в призоваване към насилие срещу властите и подготовка на масови безредици в страната. Сергей Тихановски, известен видеоблогър, се кандидатира за президент, но беше арестуван по съмнителни обвинения и хвърлен в затвора. Съпругата му, опозиционна лидерка Светлана Тихановска, призна, че тя и децата ѝ са заплашвани. Тихановска живее в изгнание в Литва. 

Днес Тихановска нарича Лукашенко "бивш президент", призовава ЕС да му наложи санкции, и го квалифицира като "заплаха за сигурността на Европа", тъй като изтласква мигранти по границите й с ЕС.

От президентските избори през миналата година насам десетки хиляди беларуси са напуснали страната в страх от разузнавателните служби. Човек може да бъде хвърлен в затвора само заради каналите и социалните мрежи, за които се абонира. Правозащитни организации твърдят, че около 100 души са били арестувани в началото на октомври за коментари в социалните мрежи. Всички арестувани са заплашени от 12 години затвор по обвинения за ''разпалване на социална вражда''.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата