Медия без
политическа реклама

Съпругът на Светлана Тихановска получи 18 години затвор

14 Дек. 2021
БГНЕС
Светлана Тихановска държи снимката на арестувания си съпруг Сергей.

Съдът в Гомел осъди Сергей Тихановски на 18 години в колония със строг режим в Беларус, предаде беларуската агенция БелТА, съобщи БГНЕС.

Опозиционният активист е признат за виновен в призоваване към насилие срещу властите и подготовка на масови безредици в страната. Сергей Тихановски, известен видеоблогър, се кандидатира за президент, но беше арестуван по съмнителни обвинения и хвърлен в затвора. Съпругата му, опозиционна лидерка Светлана Тихановска, призна, че тя и децата ѝ са заплашвани. Тихановска живее в изгнание в Литва. 

Днес Тихановска нарича Лукашенко "бивш президент", призовава ЕС да му наложи санкции, и го квалифицира като "заплаха за сигурността на Европа", тъй като изтласква мигранти по границите й с ЕС.

От президентските избори през миналата година насам десетки хиляди беларуси са напуснали страната в страх от разузнавателните служби. Човек може да бъде хвърлен в затвора само заради каналите и социалните мрежи, за които се абонира. Правозащитни организации твърдят, че около 100 души са били арестувани в началото на октомври за коментари в социалните мрежи. Всички арестувани са заплашени от 12 години затвор по обвинения за ''разпалване на социална вражда''.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?