Quantcast

Медия без
политическа реклама

Стрелбата в Холандия доведе до възхода на нови популисти

Управляващите загубиха мнозинството си в Сената и ще имат нужда от подкрепа от други политически сили

22 Март 2019
ЕПА/БГНЕС
Лидерът на "Форум за демокрация" Тиери Боде.

Холандското правителство загуби мнозинството си в горната камара на парламента след проведените в сряда регионални избори, сочат данните от екзит пол на агенция "Ипсос", предадоха агенциите. Холандците гласуваха на регионални избори само два дни след като мъж от турски произход застреля трима души в центъра на холандския град Утрехт. Тази атака повлияла положително на популярността на доскоро неизвестната антиимигрантска партия "Форум за демокрация", която привлече гласовете на голям брой избиратели, са единодушни медии и анализатори. В случай че резултатите от екзит пола се потвърдят, това ще означава, че управляващата коалиция на премиера Марк Рюте ще има нужда от подкрепата на други политически сили, за да прокарва законодателство в парламента. Според тях "Форум за демокрация" печели 12 места в 75-местния Сенат. Народната партия за свобода и демокрация на премиера Марк Рюте ще разполага с един сенатор по-малко от досегашните 13, а общият брой сенатори от управляващата коалиция вече ще е 31 вместо 38. Финалните резултати ще бъдат оповестени от холандската избирателна комисия на 25 март. В Холандия Сенатът одобрява законите, които са приети от долната камара на парламента. Лидерът на "Форум за демокрация" Тиери Боде шокира традиционните партии, като каза, че атаката в Утрехт е била резултат от хлабавите политики на правителството в областта на имиграцията.

Антиислямската партия, водена от крайнодесния политик Геерт Вилдерс, ще вземе шест места, с 3 по-малко от досегашните девет, но може да има влияние, ако се съюзи с Боде. Дългогодишен носител на крайното дясно в Холандия и в Европа, Вилдерс изглежда е загубил влиянието си заради по-новата фигура на Боде. Сега Рюте може да разчита на опозиционните партии да приемат законите, включително и на левицата, в лицето на екологичната партия „Зелената левица“, водена от Йесе Клавер, която ще удвои местата си от четири на осем.

 ПОЗИЦИИ

Скандалната евроскептична партия “Форум за демокрация” на Тиери Боде дойде от нищото, за да стане втората по големина политическа сила в горната камара на парламента. Самопровъзгласилият се за интелектуалец Боде, който срещна сериозни критики заради това, че не е спрял кампанията си след стрелбата в понеделник в трамвай в Утрехт, при която загинаха трима души, заклейми политиката на Рюте по отношение на имиграцията. "Ние сме унищожавани от хората, които би трябвало да ни защитават", каза 36-годишният Тиери Боде пред множество, което скандираше името му в сряда вечерта. "Поредните правителства на Рюте оставиха нашите граници широко отворени, допускайки стотици хиляди хора с култури, напълно различни от нашите", допълни той. Позовавайки се на факта, че роденият в Турция заподозрян за стрелбата в Утрехт е бил освободен от затвора преди две седмици, Боде добави: "Видяхме в Утрехт в понеделник как изнасилвачите и крадците биват освобождавани. Това е срамно". По-рано Боде е призовавал Холандия да напусне ЕС, но наскоро промени мнението си заради хаоса с оттеглянето на Великобритания от Общността. Яркият бивш академик е известен със спорните си изявления като "жените като цяло са по-слаби в работата си и имат по-малко амбиции".

Още по темата