Quantcast

Медия без
политическа реклама

Словения е против ограда по границата с Италия заради бежанците

01 Юли 2019
ЕПА/БГНЕС
Засилено полицейско присъствие посрещна кораба "Сий уоч-3" на остров Лампедуза.

Словения, която постави телени мрежи и огради по границата си с Хърватия с обяснението, че става дума за борба с нелегалната миграция, реагира гневно на съобщението на италианския министър на вътрешните работи Матео Салвини, че границата й с Италия скоро може да бъде оградена с телена мрежа, съобщиха регионални медии. От днес на терена трябва да започнат да действат съвместни италианско-словенски гранични патрули, макар досега да не е готова официалната процедура за тяхното формиране, пише хърватският в. "Вечерни лист". Ако техните действия в срок от три месеца се окажат неефективни, то Италия ще постави технически прегради на границата със Словения.

Италианският министър на вътрешните работи Матео Салвини обяви подобна възможност, подчертавайки проблема с нелегалните мигранти в региона Фриули - Венеция Джулия в северната част на страната. Словения е недоволна от позициите на още една своя съседка - Австрия, която още по време на мигрантската криза през 2015 г. въведе граничен контрол.

През уикенда италианската полиция арестува германката Карола Ракете, капитан на кораба "Сий-уоч 3", след като той акостира в пристанището Лампедуза с 40 мигранти на борда. Ракете е обвинена, че оказала съпротива и застрашила кораб от бреговата охрана.

Още по темата