Медия без
политическа реклама

След неуспеха в САЩ Зеленски търси помощ в Скандинавия

Украинският президент пристигна в Норвегия за среща с ръководителите на пет богати държави

13 Дек. 2023Обновена
Норвежкият министър-председател Юнас Гар Стьоре посрещна топло президента Володимир Зеленски
cnn
Норвежкият министър-председател Юнас Гар Стьоре посрещна топло президента Володимир Зеленски

Украинският президент Володимир Зеленски пристигна днес в Норвегия на необявено посещение, съобщи норвежкото правителство в изявление, цитирано от БТА.
Лидери от всичките пет скандинавски държави се срещат днес в Осло със Зеленски. Петте скандинавски страни са сред основните донори на Украйна в нейния конфликт срещу Русия, отбелязва АФП. Първа Дания обяви, че ще отпусне военна помощ за 1 млрд. евро. "Утре моето правителство ще представи пред датския парламент пакет от военна помощ в размер на 1 млрд. евро <...> Той ще включва това, от което Украйна се нуждае в момента: боеприпаси, танкове, безпилотни летателни апарати", каза датската министър-председателка Мете Фредериксен.

Зеленски и норвежкият министър-председател Юнас Гар Стьоре имат срещи, посветени на продължаващата подкрепа на Норвегия за Украйна, както и на други теми, съобщи правителството в Осло.

„Приветствам топло Володимир Зеленски с добре дошъл в Норвегия“, заяви норвежкият премиер Стьоре в прессъобщение.

„Норвегия ще продължи да подкрепя борбата на Украйна да се защити. Осигуряваме целенасочена, дългосрочна подкрепа, за да помогнем на Украйна в битката й за свобода и демокрация“ посочи Стьоре в изявление.
„Усилията на Украйна са важни също и за защита на свободата и демокрацията и тук, в Норвегия“, добави премиерът Стьоре.

Зеленски увери скандинавските лидери, че помощта на е напразна, защото благодарение на нея страната му е осуетила опитите на Русия да завладее още територии. "Русия няма нито една победа през тази година. Те не успяха да направят нищо. Не успяха да окупират нито едно село, не говоря за градове", каза той на пресконференция в Осло. По-рано Зеленски заяви по Fox News, че украинските военни не са загубили "нито едно село" през изминалата година.

ТАСС реагира, че тази година Русия е превзела Бахмут и Соледар, но пропусна да отбележи, че заслугата е на наемническите сили на Евгений Пригожин (вече покойник), а не на редовната руска войска.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата