facebook
twitter

Чужбина

Скопие закри специализираната прокуратура

Управляващи и опозиция спорят кой да разследва корупцията занапред
318
 ЕПА/БГНЕС
Премиерът на Северна Македония Зоран Заев посрещна в Скопие председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

Съветът на прокурорите на Северна Македония потвърди разпускането на специализираната прокуратура и освободи всички нейни представители от постовете им. Председателят на съвета Ацо Колевски обяви, че прокурорите от досегашната спецпрокуратура ще бъдат върнати на предишните им постове. Делата, засягащи високите етажи на властта, минават под юрисдикцията на гражданската прокуратура и главния прокурор на страната Любомир Йовевски.

"Издадохме декрет, с който освобождаваме всички останали спецпрокурори от постовете им. Офисът на спецпрокуратурата в Гевгели е изцяло съкратен", заяви Колевски. Спецпрокурорите, чиито функции бяха прекратени, са били избрани през октомври 2015 година лично от Катица Янева, която оглавяваше спецпрокуратурата до края на миналата седмица. Тя беше освободена в събота от поста си след единодушен вот на народните представители. 

Спецпрокуратурата бе създадена през 2015 г. с мандат от 4 г. Тя повдигна над 20 обвинения, като само 3 дела по тях са приключени, няколко са върнати за доразследване, по други се чака решение на Апелативния съд. Политическите сили не успяха да постигнат споразумение за удължаване на мандата на спецпрокуратурата и преговорите им в момента са в ход. Управляващи и опозиция обаче спорят дали въобще трябва да има специализирана прокуратура.

Според управляващите и премиера Зоран Заев нито една друга прокуратура не може да се заминава със случая "Рекет". Представителят на ВМРО-ДПМНЕ Антонио Милошоски обясни на пресконференция, че според партията му работата на специализираната прокуратура трябва да е в рамките на държавното обвинение и не е необходимо създаването на хибридни структури. "Смятаме, че достатъчно търсихме хибридни решения като това на премиера Заев да се разделят прокуратурата за борба с организираната престъпност и корупцията и да има отделна прокуратура за борба с корупцията по високите етажи на властта", каза Милошоски, цитиран от "Република".

--------

ПЕРСПЕКТИВА

Северна Македония очаква покана да започне преговори за присъединяване към ЕС от Европейския съвет през октомври. Това заяви президентът на страната Стево Пендаровски пред гостуващия в Скопие председател на Европейския съвет Доналд Туск. Пендаровски отбеляза, че през последните 2 г. Скопие е взело трудни решения по много чувствителни въпроси, включително Договора от Преспа с Гърция и Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България. Туск разговаря и с премиера на Северна Македония Зоран Заев.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Отпускарят Гешев съвещава спецпрокуратурата

31.07.2020

Обновена

3816 15
Мъдрост и коварство на Пестеливите

26.07.2020

ЕМИЛ ХЪРСЕВ, д-р ик.

7101 10
Какво ще стане с евромилиардите?

25.07.2020

ДОЙЧЕ ВЕЛЕ

3361 19

Коментари

Sir Mano

А у нас кога?

Влез или се регистрирай за да коментираш