Медия без
политическа реклама

Скопие прави нов орган за борба с корупцията

Властта се опитва да овладее скандала "Рекет" и отхвърля предсрочни избори

15 Авг. 2019
Македонският премиер Зоран Заев (в центъра) категорично отхвърли възможността в страната да бъдат проведени предсрочни парламентарни избори поради аферата "Рекет". На снимката вляво от него е вътрешният министър Оливер Спасовски, а вдясно - коалиционният партньор Али Ахмети.
БГНЕС
Македонският премиер Зоран Заев (в центъра) категорично отхвърли възможността в страната да бъдат проведени предсрочни парламентарни избори поради аферата "Рекет". На снимката вляво от него е вътрешният министър Оливер Спасовски, а вдясно - коалиционният партньор Али Ахмети.

Правителството на Северна Македония създава ново звено за борба с корупцията на фона на новия скандал за злоупотреби по високите етажи на властта, който люлее управлението от средата на юли и стана известен като "Рекет".

Новото звено ще се ръководи от министъра на вътрешните работи Оливер Спасовски и включва още министъра на правосъдието Рената Дескоска, както и ръководителите на Бюрото за обществена сигурност, на финансовата полиция, на митниците и на данъчната служба на страната. Звеното е "напълно готово да се постави в услуга на прокуратурата и съда" и да им помогне в изпълнение на задачите им, се казва в официално съобщение на правителството.

Създаването на новия орган идва в разгара на скандала "Рекет", който хвърли сянка върху Специализираната прокуратура, която бе създадена преди 4 г. и застрашава репутацията на социалдемократическото правителство на Зоран Заев. Мандатът на прокуратурата изтече и е нужно ново политическо споразумение за удължаване на мандата. Междувременно, малко преди да изтече мандатът й, шефката на спецпрокуратурата Катица Янева внезапно подаде оставка, а телефонът й бе конфискуван в рамките на разследване, което разпали аферата "Рекет". Прокуратурата за борба с организираната престъпност и корупцията в Скопие на 15 юли започна разследване срещу бизнесмена Боян Йовановски и го постави под домашен арест, с мярка за неотклонение е и заподозреният му съучастник Зоран Милевски. Те са заподозрени, че изнудвали бизнесмена Орце Камчев, който е обект на разследване на спецпрокуратурата, с обещание да му съдействат пред Янева да получи по-малко наказание и дори разследването срещу него да бъде прекратено. Във вторник съд в Скопие удължи ареста на Йовановски и Милевски с още 30 дни. Камчев преди 2 г. е предложен за почетен консул на България в Охрид, но Скопие отказва.

В края на миналата седмица италианският в. "Ла Верита" публикува записи, намекващи за корупция в прокуратурата в Скопие. В случая, наречен "Рекет", е замесен и бизнесмен, който България искаше да бъде почетен консул на страната в западната ни съседка. На един от записите се чува гласът на Янева, а в друг Йовановски обяснява, че е говорил по случая с премиера Заев. Министър-председателят обаче отрече да е замесен. Заев категорично отхвърли и възможността в страната да бъдат проведени предсрочни парламентарни избори поради аферата "Рекет".

 

ПОЗИЦИЯ

"Това правителство се ръководи от лицето, което подаде сигнал за тази афера. Нямам никакво намерение да обсъждам въпроси като провеждането на предсрочни избори и оставки. Изборите ще бъдат редовни, но може да бъдат проведени и през октомври догодина, ако някой смята, че тогава ще ги спечели", подчерта Заев. "След всички големи политически решения и реформи, които направихме всички заедно, сега, когато се намираме на прага пред пълноправното членство в НАТО и започването на преговори за присъединяване към ЕС, трябва да дадем шанс на държавата и гражданите да почувстват ползите от тези промени". Заев заяви, че няма да позволи една малка "група престъпници, някакъв си суетен журналист и един п.дал да свалят кабинета", добави той. Изказването му бе остро атакувано и заради обидата към хомосексуалната общност.

Още по темата