facebook
twitter

Чужбина

Скопие арестува бивш шеф на парламента за тероризъм

463
ЕПА/БГНЕС
Зоран Заев

Полицията на Северна Македония арестува бившия председател на парламента и двама министри от предишното правителство, твърдейки, че са свързани с насилственото нахлуване в народното събрание през 2017 г, съобщи радио "Свободна Европа". Прокуратурата коментира, че предполагаемите действия представляват "терористичен заговор за подкопаване на конституционния ред и сигурност". Арестувани са бившият председател на парламента Трайко Веляновски, бившият министър на образованието Спиро Ристовски и бившият транспортен министър Миле Янакиески, които са заподозрени в организирането на нахлуването в главната парламентарна зала от поддръжници на бившето правителство на ВМРО-ДПМНЕ на 27 април 2017 г. Веляновски е настоящ депутат и има имунитет. Той е освободен часове след ареста му и отхвърли обвиненията пред журналисти. Телевизия А1 съобщава, че парламентът все още не е получил искане да бъде лишен от имунитет.

В изявление на прокурорите се твърди, че Веляновски, Ристовски и Янакиески са подготвили и изпълнили плана си в началото на 2017 г. с намерение да предотвратят мирното прехвърляне на властта. "За тази цел те организираха и финансово подкрепиха масовите протести, първо пред Държавната избирателна комисия, а след това и протестите на движението "За Македония", което завърши с насилственото влизане в сградата на парламента", се казва в изявлението.

При нахлуването в парламента бяха ранени десетки журналисти и депутати, включително опозиционния лидер на социалдемократите Зоран Заев, който сега е премиер. Националистите бяха гневни заради искания на етническите албански партии, които преговаряха за сформиране на правителство със социалдемократите, включително превръщането на албанския във втори държавен език. Най-малко 33-ма души първоначално са обвинени, но след амнистия от страна на правителството броят на подложените на съдебен процес е намален на 15 души. Според информацията и бившият премиер Никола Груевски е разследван по случая. Той е осъден за корупция, но избяга от страната и получи убежище в Унгария.

Ключови думи:

Македония, арести
Все още няма коментари

Още

Македония може да се окаже в капана на "Ислямска държава"
Анкара е задържала над 3600 души само за ден

17.02.2019

1584 5
13 души загинаха при автобусна катастрофа в Македония

13.02.2019

905 3

Влез или се регистрирай за да коментираш

×