Медия без
политическа реклама

В Швейцария започна среща за мир без Путин

САЩ обявиха, че дават 1.5 млрд. долара за енергетиката и хуманитарна помощ на Украйна

15 Юни 2024Обновена
Хотелският комплекс Бюргенщок е разположен високо над езерото Люцерн, което го заобикаля от три страни. Намира се върху хребет на 450 метра над водата, което го прави сравнително лесен за изолиране от терористични заплахи.
https://www.geberit.com/
Хотелският комплекс Бюргенщок е разположен високо над езерото Люцерн, което го заобикаля от три страни. Намира се върху хребет на 450 метра над водата, което го прави сравнително лесен за изолиране от терористични заплахи.

Двудневната среща за мир в Украйна в швейцарския курорт Бюргенщок събира днес украинския президент Володимир Зеленски и повече от 50 държавни и правителствени ръководители, включително българския министър-председател Димитър Главчев. Русия не е поканена.

Целта на форума е да се положат основите на пътя към мира, в който евентуално да се включи Москва, но руският президент Владимир Путин заклейми срещата на върха като "трик за отвличане на вниманието".

Той заяви, че Москва, която започна пълномащабната си инвазия в Украйна през февруари 2022 г., ще прекрати огъня и ще започне мирни преговори "незабавно", ако Киев изтегли войските си от източната и южната част на страната и се откаже от кандидатурата си за членство в НАТО. Това означава претенция да ѝ се признае завладяването на украински земи и да се узакони престъплението ѝ.

Зеленски заклейми исканията на Путин като териториален "ултиматум", напомнящ за Адолф Хитлер. НАТО и САЩ също веднага отхвърлиха условията му.

Руският президент Владимир Путин назова основните условия за започване на мирни преговори с Украйна за прекратяване на конфликта: изтеглянето на украинските войски от територията на Донецка, Луганска, Запорожска и Херсонска области и отказ на Киев да се присъедини към

След почти едногодишна безизходица тази пролет Украйна беше принудена да изостави десетки селища на фронтовата линия, защото руските войски имаха значително предимство в жива сила и ресурси. От средата на май руският напредък се забави и Зеленски се надява да промени още повече темпото след срещата на върха на Г-7 и Срещата за мир тази седмица.

Срещата на върха на Г-7 в Италия, на която Зеленски присъства, предложи нов заем от 50 млрд. долара за Украйна, като се използват печалбите от лихвите върху замразените руски активи.

Лидерите на Групата на седемте богати демокрации заявиха, че ще подкрепят Украйна "толкова дълго, колкото е необходимо".

Зеленски каза, че новият заем ще бъде предназначен "както за отбрана, така и за възстановяване", докато Путин заклейми този ход като "кражба" и предупреди, че той "няма да остане ненаказан".

Междувременно Зеленски и президентът на САЩ Джо Байдън подписаха историческо 10-годишно споразумение в областта на сигурността, според което Съединените щати ще предоставят на Украйна военна помощ и обучение. Зеленски нарече сделката "мост за присъединяване към НАТО", предаде АФП, цитирана от БГНЕС

От американската администрация в Швейцария е вицепрезидентката Камала Харис. Участват лидерите на Великобритания, Канада, Франция, Германия, Япония и Италия, както и ръководителите на Европейския съюз и президентите на Аржентина, Колумбия, Чили, Финландия и Полша. България е представена от служебния премиер Димитър Главчев. 

Междувременно Харис съобщи, че САЩ дават 1.5 млрд. долара на Украйна за енергетика и хуманитарна помощ. 

Срещата на върха за мира в Украйна има за цел  присъстващите държави - 101, да приемат окончателна декларация за някои предварителни основни принципи.

Съюзниците на Русия от БРИКС - Бразилия и Южна Африка - изпращат свои представили, Индия ще бъде представена на ниво министри, а Китай изобщо няма да участва без присъствието на Москва.

Срещата ще се съсредоточи върху тесни теми, основани на общото между мирния план от 10 точки на Зеленски, представен в края на 2022 г., и резолюциите на ООН срещу войната, които бяха приети с широка подкрепа. Целта е да се намерят пътища към траен мир за Украйна въз основа на международното право и Устава на ООН.

В неделя работни групи ще обсъдят подробно три теми: ядрена безопасност, свобода на корабоплаването и продоволствена сигурност, както и хуманитарни аспекти. Те ще разгледат корабоплаването в Черно море, размяната на военнопленници и връщане на отвлечените в Русия деца.

Предвижда се провеждането на втора среща на върха, на която Киев се надява Русия да присъства и да получи "съвместен план", представен от останалите участници.

Швейцарското правителство съобщи, че уебсайтовете му са били многократно атакувани с кибератаки по време на подготовката на срещата на върха и отбеляза нарастване на дезинформацията.

"Украйна никога не е искала тази война. Това е напълно непровокирана агресия на Русия и единственият, който я желае, е Путин. Но във всички случаи мирът е по-силен", каза Володимир Зеленски на пресконференция с швейцарската президентка Виола Амхерд. 

В изявлението си Амхерд заяви, че към преговорите все някога трябва да бъде привлечена Русия. Целта на срещата е да подготви платформа за преки преговори и да се определят условията, при които може да бъде привлечена Русия. Важното е, че присъстват страни, които имат опит в решаването на военни конфликти. 

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Швейцария, среща за мир

Още по темата