Медия без
политическа реклама

Шведският премиер подаде оставка след победа на крайнодесните

15 Септ. 2022
Магдалена Андершон
БГНЕС
Магдалена Андершон

Премиерът на Швеция Магдалена Андершон заяви, че се оттегля от поста, след като правителството ѝ претърпя поражение на изборите в неделя.

Първоначално екзитполовете предричаха победа на досегашната лява коалиция, но по-късно резултатите показаха, че десният блок може да спечели със съвсем малко по-добър резултат. Десният блок включва партиите ''Шведски демократи'', ''Умерената партия'', Християндемократите и Либералите. Крайният резултат предстои да бъде потвърден след повторно преброяване, което е стандартна практика в Швеция. Въпреки това Магдалена Андершон днес официално подаде оставка. ''В парламента те имат едно или две места предимство. Това е слабо мнозинство, но е мнозинство'', заяви тя, цитирана от Би Би Си.

Андершон стана първата жена министър-председател на скандинавската нация, когато пое поста миналата година. Тя обаче изкара само няколко часа като премиер на Швеция и подаде оставка, след като коалиционният ѝ партньор напусна правителството, понеже предложението им за бюджет не беше прието. Вместо това парламентът гласува за бюджет, изготвен от опозицията, в която участва антиимигрантската крайна десница. Нейният коалиционен партньор "Партията на Зелените", заяви, че не може да приеме бюджет, "изготвен заедно с крайнодесните". След това обаче Андершон се върна на поста.

Сега обаче тя беше изместена от ''Шведските демократи'', ''Умерената партия'', Християндемократите и Либералите. Това е важна повратна точка за шведската политика, тъй като ''Шведските демократи'' някога бяха третирани като аутсайдери, а сега спечелиха около 20% от гласовете, припомня Би Би Си. Лидерът на партията Джими Акесон обаче няма да стане министър-председател, тъй като няма пълната подкрепа и на четирите партии. Вместо това Улф Кристерсон, лидер на ''Умерените'', заяви, че ще започне да съставя правителство.

Първата жена министър-председател на Швеция подаде оставка само часове след като беше назначена с бурни аплодисменти на поста, предаде Би Би Си.

 

Крайнодясната партия "Шведски демократи" влиза в управлението на скандинавската страна след вчерашните избори.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата