Quantcast

Медия без
политическа реклама

Първата жена премиер на Швеция изкара на поста само 12 часа

24 Ноем. 2021
БГНЕС
Магдалена Андершон

Първата жена министър-председател на Швеция подаде оставка само часове след като беше назначена с бурни аплодисменти на поста, предаде Би Би Си.

Магдалена Андершон изкара само няколко часа като премиер на Швеция, но подаде оставка, след като коалиционният ѝ партньор напусна правителството, понеже предложението им за бюджет не беше прието. Вместо това парламентът гласува за бюджет, изготвен от опозицията, в която участва антиимигрантската крайна десница. Нейният коалиционен партньор "Партията на Зелените", заяви, че не може да приеме бюджет, "изготвен заедно с крайнодесните".

Андершон се надява, че ще успее да си върне поста на министър-председател като лидер на еднопартийно правителство. "Има конституционна практика, че коалиционното правителство трябва да подаде оставка, когато една партия напусне. Не искам да ръководя правителство, чиято легитимност ще бъде поставена под въпрос'', заяви тя. Председателят на парламента Андреас Норлен каза, че ще се свърже с партийните лидери, за да обсъдят какъв ще бъде следващият ход.

Преди да бъде предложена за премиер на Швеция след оставката на Стефан Льовен  Магдалена Андершон беше финансов министър на страната. Макар че изкара на поста само 12 часа, тя проведе дълги преговори с опозиционната лява партия и в крайна сметка извоюва по-високи пенсии за някои шведи.