Quantcast

Медия без
политическа реклама

Крайнодесните в Швеция влизат във властта

"Шведски демократи" се появи от неонацисткото движение в Швеция в средата на 90-те години

12 Септ. 2022
ЕПА/БГНЕС
Джими Акесон

Крайнодясната партия "Шведски демократи" влиза в управлението на скандинавската страна след вчерашните избори.

Изборните резултати на основните политически партии в Швеция са твърде близки, за да бъде определен победителят още в неделя вечерта, заяви министър-председателят на страната Магдалена Андершон, цитирана от БГНЕС.

Първоначално екзитполовете предричаха победа на досегашната лява коалиция, но по-късно резултатите показаха, че десният блок може да спечели със съвсем малко по-добър резултат. Имиграцията и престъпността бяха основни теми в предизборната кампания, а крайнодясната партия "Шведски демократи" изглежда ще стане втората по големина партия в политическото пространство на скандинавската страна.

Преброяването на всички гласове може да отнеме още два дни и окончателните резултати да са ясни в сряда. Малко след затварянето на избирателните секции предварителното проучване на шведската обществена телевизия показа, че коалицията на Андершон от четири леви партии ще спечели с малко - 49,8 % от гласовете срещу 49,2 %. Но радостта на левицата може би беше преждевременна, тъй като по-късните частични резултати дадоха преднина на дясната коалиция с прогнозни 176 от 349 места в парламента след преброяването на 94 % от гласовете.

Тъй като надпреварата е толкова оспорвана, може да се наложи да се изчака окончателният резултат, докато всички гласове, включително подадените по пощата и тези на предварително гласувалите бъдат преброени през следващите няколко дни. Какъвто и да е резултатът, по всичко изглежда, че крайнодясната партия "Шведски демократи" (ШД) постигна значителни успехи и изглежда ще стане втората по големина партия в страната след социалдемократите. Въпреки това е малко вероятно нейният лидер Джими Акесон да стане министър-председател, дори ако десният блок спечели най-голям брой депутатски места. Вместо това лидерът на Умерената партия Улф Кристерсон вероятно ще поеме тази роля, като "Шведските демократи" се надяват да станат част от неговото правителство.

Перспективата крайнодесните "Шведски демократи" за първи път да имат пряко влияние върху правителствената политика е разтърсваща за страната, известна с либералните си традиции, коментира "Гардиън".

"Шведски демократи" се появи от неонацисткото движение в Швеция в средата на 90-те години и все още се бори да се отърси от обвиненията в екстремизъм. ШД беше пренебрегвана от другите партии, но преди три години дясноцентристката Умерена партия прие сътрудничество с крайната десница. ШД увеличаваше подкрепата си на всеки от последните девет избори. Нейните лидери сега настояват за министерски пост, но другите три партии в блока заявиха, че няма да поканят партията в самото правителство. Като най-голяма партия вдясно обаче ШД е в силна позиция.

"ШД в момента е най-голямата партия в света с нацистки корени", каза Тобиас Хюбинет, преподавател по междукултурни изследвания в университета Карлстад. "Дори ако партията официално осъди собствените си расови идеологически корени, този произход все още е налице днес в смисъл, че ШД все още… вижда себе си като единствената политическа сила, която може да спаси местното бяло шведско население", допълва той.

Лидерът на ШД Джими Акесон обяви пред аплодиращите го поддръжници в неделя вечерта, че целта на партията му е да участва в правителството.

В разгара на кампанията ШД обяви метро влак, декориран в изборните цветове на партията, за "експрес за репатриране". "Добре дошли на борда с еднопосочен билет. Следващата спирка е Кабул", написа в Туитър говорителят на партията, подчертавайки искането на ШД да премахне неевропейските имигранти.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?