Медия без
политическа реклама

Шолц се появи в наводнената провинция Саар

18 Май 2024Обновена
Олаф Шолц
Олаф Шолц

След като проливни дъждове предизвикаха наводнения и свлачища в западната провинция Саар в Германия, канцлерът Олаф Шолц посети днес засегнатия регион, предадоха ДПА и БТА.

Германският канцлер се запозна на място със ситуацията и даде уверения на местните жители, че федералното правителство е солидарно с тях.

Шолц подчерта, че приоритет сега е оказването на спешна помощ. Той каза, че след като непосредствената опасност отмине, правителството ще координира действията си с местните власти, за да определи каква помощ ще е необходима.

Германският канцлер, обут в гумени ботуши и съпроводен от регионалния премиер на провинция Саар Анке Релингер, премина през наводнени улици и разговаря със засегнатите местни жители.

"Имаме силна традиция на солидарност", каза Шолц. "За съжаление, това не е първият път, когато трябва да се справяме с голямо природно бедствие, така че, разбира се, ще разгледаме какво може да се направи сега и какво ще е необходимо", добави той.

Шолц отмени планираната си за днес предизборна изява, за да посети засегнатия от наводненията регион заедно с регионалния премиер.

"Никой не трябва да бъде оставен на дъжда в тази трудна ситуация", каза Анке Релингер.

Хората в западния германски град Саарбрюкен бяха посъветвани да избягват мазета, водни басейни и наводнени райони поради неспирните проливни дъждове, предадоха ДПА и БТА.

"Водите изведнъж могат да придойдат, а бреговете да се свлекат", обявиха властите в града. "На всяка цена да се избягва пресичането на наводнени улици - както пеша, така и с леки коли."

Гражданите бяха приканени да стоят далеч от наводнени райони и, ако е необходимо, да прекарат нощта другаде. Столицата на провинция Саар освен това обяви бедствено положение. Има голяма опасност за живота и здравето на хората. Няколко сгради в града бяха евакуирани.

Междувременно регионалното правителство разчисти пътя за задействането на финансови ресурси за справяне с последиците от опустошителните наводнения.

На среща снощи Министерският съвет на Саар обяви бедствието за такова от регионален мащаб, което прави възможно отпускането на средства от областното правителство за подпомагане на засегнатите райони и общини.

Друга мярка в тази посока, която бе приета, е да се позволи на пострадалите общини да излязат от бюджетните си рамки, за да се справят с извънредната ситуация.

"Регионалното правителство и местната власт застават рамо до рамо - точно както и цял Саар", обяви областният вътрешен министър Райнхолд Йост.

"Много саарци се тревожат за домовете и имуществото си или вече са понесли тежки материални щети", заяви регионалният премиер Анке Релингер. "За да не губим ценно време, регионалното правителство взе решения, които да ускорят предоставянето на помощ за възстановяване на щетите."

Засега обаче никой не е обявил някакви конкретни суми.

В саарския град Фьолклинген, който остана без електричество заради валежите, очакват щетите от бедствието да възлязат на милиони. Властите успокоиха, че все пак няма проблеми с осигуряването на питейна вода.

"Във Фьолклинген очакваните щети са за милиони евро, особено в частния сектор", заявиха властите. "Все още нямаме точна представа за размера на щетите."

Във Фьолклинген очакват нивото на водите да се повиши още, най-вече в няколко конкретни квартала. В града наред с другите щети засегнати от наводнението са и спортни обекти и открит басейн в центъра. От градската управа призоваха хората да следят внимателно обстановката и да се държат разумно.

Ключови думи:

Саар, наводнение

Още по темата