Медия без
политическа реклама

Шефовете на шпионските служби в света се събраха на тайна среща

04 Юни 2023
БГНЕС
Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин, министърът на националната отбрана на Южна Корея И Джон-суп и министърът на отбраната на Япония Ясукадзу Хамада се ръкуват по време на тристранна среща в кулоарите на Международния институт за стратегически изследвания в Сингапур.

Високопоставени служители от около две дузини от най-големите разузнавателни агенции в света са провели тайна среща в рамките на диалога Шангри-Ла в Сингапур този уикенд, съобщи TVP World, предава БГНЕС.

Подобни срещи се организират от правителството на Сингапур и от няколко години се провеждат дискретно на отделно място, успоредно със срещата на върха по въпросите на сигурността, по думите на официални лица, запознати с темата. Досега не е съобщавано за тези срещи.

САЩ са били представени от директора на националното разузнаване Аврил Хейнс, ръководител на американската разузнавателна общност, докато според съобщенията Китай е бил сред другите присъстващи държави, въпреки напрежението между двете суперсили.

Самант Гьол, ръководител на индийската агенция за събиране на разузнавателна информация в чужбина, крилото за изследвания и анализи, също е присъствал, съобщи индийски източник.

На срещата, обаче, не е присъствал представител на Русия. Заместник-министърът на отбраната на Украйна Володимир Гаврилов участва във формата Шангри-Ла, но заяви, че не е присъствал на срещата на разузнаването.

Говорител на Министерството на отбраната на Сингапур заяви, че по време на диалога Шангри-Ла "участниците, включително висши служители от разузнавателните служби, също се възползват от възможността да се срещнат със своите колеги".

"Министерството на отбраната на Сингапур може да съдейства за някои от тези двустранни или многостранни срещи", заяви говорителят. "Участниците смятат, че подобни срещи, провеждани в кулоарите, са полезни."

Съединените щати, Великобритания, Канада, Австралия и Нова Зеландия управляват така наречената мрежа Five Eyes (Петте очи) за събиране и обмен на широк спектър от разузнавателни данни, а служителите на разузнаването им се срещат често.

По време на главния диалог по въпросите на сигурността повече от 600 делегати от 49 държави проведоха тридневни пленарни заседания, както и двустранни и многостранни срещи при закрити врата. 

Ключови думи:

шпионски служби, среща

Още по темата