Медия без
политическа реклама

Столтенберг: Няма признаци Русия да се готви за преговори

15 Юни 2023
Стопкадър от екрана

Рано е да се каже кога ще бъдат взети решенията за предоставяне на западни изтребители на Украйна, заяви днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг преди началото на двудневното заседание на министрите на отбраната от пакта в Брюксел, съобщи БТА. Там е и българският военен министър Тодор Тагарев.

"Виждаме, че Украйна предприе контранастъпление, наблюдаваме ожесточени битки и отвоюване на украинска земя. Това показва, че подкрепата от съюзниците води до резултати на бойното поле", обобщи Столтенберг и отбеляза, че на срещата на военните министри от НАТО ще бъде обсъдено продължаването на помощта за силите на Киев и увеличаването на производството на боеприпаси. Той уточни, че подготовката на украински пилоти за управление на F-16 e започнала.

"Не забелязваме признаци, че Русия се подготвя за мир и преговори. Колкото по-успешно е контранастъплението, толкова по-вероятно е руският президент Владимир Путин някога да осъзнае, че не може да спечели на бойното поле и трябва да преговаря. Постигането на справедлив и траен мир изисква предоставянето на помощ на Украйна", добави генералният секретар.

Той посочи, че ядрена война не може да бъде спечелена, затова не трябва да бъде предприемана. По неговите думи руските изявления, свързани с ядрени оръжия, са безотговорни и опасни.

"Отговорен съм за всички решения в НАТО, освен за едно - за моето бъдеще", заяви Столтенберг по повод очакването скоро да бъде заместен от приемник на поста. Той уточни, че това решение се взима единодушно от всички 31 държави от алианса. "Нямам намерение да искам удължаване на мандата", добави той в отговор на въпрос дали би искал да остане още известно време начело на НАТО.

Ключови думи:

Столтенберг, НАТО, среща

Още по темата