Медия без
политическа реклама

Северна Корея обяви „бляскава победа“ над коронавируса

11 Авг. 2022
Ким Чен-ун
ЕПА/БГНЕС
Ким Чен-ун

Северна Корея обяви „бляскава победа“ в битката си с коронавируса, предава държавната информационна агенция KCNA. По време на среща на здравни работници и учени в Пхенян, лидерът на страната Ким Чен-ун призова за облекчаване на превантивните мерки и каза, че официалният брой на смъртните случаи е 74. Според него това е „безпрецедентно чудо в историята на световната здравна общност“.

Сестрата на севернокорейския лидер Ким Йо-джонг заяви, че брат й също се е заразил с вируса и че е бил сред милионите севернокорейци, които са се разболели от „треска“. „Въпреки че беше тежко болен и с висока температура, той не можеше да легне нито за миг, мислейки за хората, за които трябваше да се грижи до последно в лицето на противоепидемичната война“, каза тя.

Северна Корея, чиято здравна инфраструктура е зле подготвена да се справи с пандемията, настоя, че не е регистрирала нито един случай на Covid-19 през първите две години от пандемията. От май тази година Пхенян съобщи за около 4,8 милиона случая на „треска“ сред населението си от 26 милиона, но идентифицира само малка част от тях като ковид. Световната здравна организация (СЗО) заяви миналия месец, че смята, че ситуацията се влошава, а не се подобрява, на фона на липсата на независими данни. 

Северна Корея отхвърли международни предложения за предоставяне на ваксини, въпреки че не е ясно дали Ким и други високопоставени фигури в управляващата партия са били ваксинирани, пише в. „Гардиън“.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата