Медия без
политическа реклама

Северна Корея изстреля поредна порция ракети

02 Февр. 2024
Южнокорейци наблюдават по тв в метрото в Сеул изстрелването на ракетите
EPA/BGNES
Южнокорейци наблюдават по тв в метрото в Сеул изстрелването на ракетите

Северна Корея (КНДР) изстреля няколко крилати ракети край западното крайбрежие, съобщиха южнокорейските въоръжени сили, цитирани от южнокорейската агенция "Йонхап" и Ройтерс, предаде БТА. 

Обединеният комитет на началник-щабовете на Република Корея заяви, че изстрелването е било извършено около 11 ч. (2 ч. по Гринуич) от западното крайбрежие на Корейската народнодемократична република (КНДР). Не се уточнява броя на ракетите.

"Засилваме наблюдението и бдителността си и нашите военни се координират тясно със САЩ, за да следят допълнителните признаци за севернокорейските провокации", заяви Комитетът пред медиите.

Това беше четвъртото за тази година изстрелване на крилата ракета, извършено от Северна Корея. Миналата седмица Пхенян заяви, че е изпитал "стратегически" крилати ракети, което предполага, че те може да са предназначени за носене на ядрени бойни глави. По-рано тази седмица държавните медии съобщиха, че страната е тествала новите си крилати ракети, изстрелвани от подводници. Лидерът Ким Чен-ун е бил на място, за да наблюдава изстрелването, при което са използвани ракети със същите опознавателни знаци като тези, изстрелвани от сушата.

Южнокорейските военни заявиха, че Северът изглежда извършва тестове на ракетите си, за да подобри техните възможности. Последното изстрелване се състоя, след като по-рано през деня Северът заяви, че Ким е инспектирал корабостроителница на западното крайбрежие и е подчертал значението на силни военноморски сили в "подготовката за война", според държавните медии. 

"Укрепването на военноморските сили е най-важният въпрос за напредъка в подготовката за война", цитира Корейската централна телеграфна агенция думите на Ким, казани по време на посещението му във военната корабостроителна база Нампо. Лидерът е бил информиран за строителството на различни военни кораби в рамките на нов "Голям план", решен от севернокорейското ръководство, добави агенцията, без да предоставя други подробности.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Северна Корея

Още по темата