Quantcast

Медия без
политическа реклама

САЩ предупредиха, че Русия ще инсценира инцидент в Украйна

04 Февр. 2022
БГНЕС
Украински резервист по време на военно учение на полигон близо до Киев.

Американски служители, цитирани от в. "Гардиън" твърдят, че разполагат с доказателства, че Русия се готви да заснеме фалшиво видео на украинска атака като претекст за инвазия. Инсценировката ще включва използване на трупове, кадри от взривени сгради, фалшива украинска военна техника, турски дронове и актьори.

"Не знаем със сигурност дали това е пътят, по който ще поемат, но знаем, че това е вариант, който се разглежда", каза заместник-съветникът по националната сигурност на САЩ Джонатан Финър пред MSNBC.

Говорителят на Пентагона Джон Кърби заяви, че видеото ще показва украинска атака срещу руска територия или рускоговорящи в Източна Украйна. Той добави, че САЩ смятат, че планът има подкрепата на Кремъл. Американски служители заявиха, че за видеото ще бъдат използвани турски дронове Bayraktar като начин за намеса и на НАТО. Съобщавайки тази информация публично, САЩ се надяват да спрат или забавят плановете на Москва.

Великобритания заяви, че се съгласява с оценката на САЩ, след като извършва собствен анализ на докладите на разузнаването. Двете страни рутинно споделят разузнавателна информация. САЩ и Обединеното кралство твърдят, че Русия е разположила оперативни служители в Украйна, за да организират атаки с фалшиво знаме, и е набрала украинци, за да поемат марионетно правителство, което ще си сътрудничи с руските окупационни сили.

Русия отрече да планира подобна инсценировка, а САЩ не представят доказателства, с които да подкрепят твърдението си.

Ключови думи:

Русия, САЩ, Украйна, НАТО, видео

Още по темата