Медия без
политическа реклама

САЩ: Орбан говори за мир, колкото да угоди на Путин

06 Юни 2024
Виктор Орбан разви тезите на Путин на "Поход за мир" в Будапеща на 1 юни
ЕПА/БГНЕС
Виктор Орбан разви тезите на Путин на "Поход за мир" в Будапеща на 1 юни

„Унгарското правителство казва, че е на страната на мира, но всъщност е на страната на войната, водена от Путин“, заяви американският посланик в Будапеща Дейвид Пресман, във връзка с последното пътуване на унгарския външен министър Петер Сиярто до Санкт Петербург.

„Пристрастяването на Унгария към руската енергия е опасно и ненужно“, каза Пресман, цитиран от „Гардиън“ и БГНЕС. „Министър Сиярто е прав: енергийната диверсификация не е въпрос на идеология, а на физика. Законите на физиката в Унгария не се различават от законите на физиката във всеки един от партньорите на Унгария в ЕС, които са избрали да намалят зависимостта си от Путин", добави американският дипломат.

Критиката на Пресман дойде на фона на засилената антизападна пропаганда от правителството на „Фидес“ (партията на Виктор Орбан – бел.ред). С тази реторика управляващите в Будапеща се надяват на електорални успехи на европейските избори в неделя.

През изминалия уикенд унгарският премиер Орбан говори на митинг за „мир“, на който заяви, че Европа се готви за война и че неговите политически сили ще спрат това на изборите. 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Виктор Орбан