Медия без
политическа реклама

РЮА даде дипломатически имунитет на Путин за срещата на БРИКС

30 Май 2023
ЕПА/БГНЕС
В срещите на най-високо ниво в БРИКС участват президентите на петте страни

Република Южна Африка (РЮА) предоставя дипломатически имунитет на всички представители на държавите от БРИКС преди срещата на икономическата петорка в Кейптаун.

Този ход възбуди опасенията на опозицията в страната, начело с партия Демократичен алианс, че властите в страната не възнамеряват да изпълнят заповедта за арест на руския президент Владимир Путин, издадена от Международния наказателен съд по обвинение в насилствено депортиране на украински деца.

"Това е стандартно предоставяне на имунитет, което правим за всички международни конференции и конгреси в РЮА, независимо от нивото на участие. Той се дава, за да защити съответното събитие и участниците в него от юрисдикцията на приемащата страна. Тези имунитети не отменят никакви заповеди, издадени от който и да е международен съд по отношение на който и да е участник в конференцията", се казва в съобщение на южноафриканското МВнР.

Въпреки това юристи считат, че даването на имунитет е стъпка към гарантиране на неприкосновеността на Путин, който е официално поканен на срещата на икономическата петорка БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и РЮА) през август. 

Миналия месец, когато се повдигна дебатът за арест на Путин, президентът на РЮА Сирил Рамафоса заяви, че страната може да излезе от Международния наказателен съд. По-късно обаче, след острата реакция на Демократичен алианс, президентската администрация заявяви, че това изявление е било грешка.

Въпреки решението за даване на дипломатически статут на руския представител (Путин, ако той приеме поканата на РЮА и присъства лично на срещата) се счита за стъпка към даване на гаранции, че той няма да бъде арестуван. Затова Демократичен алианс поиска да бъде издадено разпореждане от местен съд, с което да бъде принудено правителството да задържи руския президент.

"Мисля, че Южна Африка изпраща две послания - казва д-р Алдо Замит Борда, професор по международно право в Сити Юнивърсити, Лондон. - Едното е към президента Путин, че за него е безопасно да пътува до конференцията на БРИКС. Другото е до членовете по Римския статут на Международния наказателен съд, като им се дава предварително уведомление, че няма да го арестуват, независимо от заповедта".

Чл.98 от Римския статут най-общо указва, че Международният наказателен съд не може да настоява за арест, ако преди това не поиска от съответната държава сваляне на имунитета на издирвания. 

Южна Африка веднъж вече е отказвала да се съобрази с решенията на международни съдилища, когато през 2015 г. не арестува суданския президент Омар ал-Башир, за когото също имаше издадена заповед.

Засега няма официален отговор от Кремъл дали Владимир Путин ще присъства на срещата. Неговият говорител Дмитрий Песков заяви само, че „Русия отдава огромно значение на развитието на този формат (БРИКС) на интеграция. И Русия ще вземе участие в тази среща на върха на подходящо ниво“. 

А запитан за коментар относно евентуален арест, добави: „Разбира се, ние разчитаме, като минимум, страните партньори в такъв важен формат да не се ръководят от такива незаконни решения.